4 алкохолни напитки, полезни за вашата диета

Позволени алкохолни напитки при диета

Невена е адвокат и музикант; съпруга и майка; създател на YouTube поредицата за родители Mama GURU, в рамките на която споделя своя опит и се стреми да бъде максимално полезна на всички други гуру мами, с надеждата, че ще ги зареди и ще им даде още една гледна точка.

Коледно-новогодишните празници и големите януарски имени дни останаха зад гърба ни, но това далеч не означава, че не предстоят поводи за наздравици. Освен всички приятни емоции за много хора празничните дни са донесли някой-друг килограм в повече, с който сега, през новата година те провеждат целеустремена борба чрез диета. Независимо дали сте си уговорили среща с приятели през уикенда или вече планирате романтично преживяване с половинката си за Свети Валентин, малко вероятно е чашата ви да остане недокосната от алкохола. Затова, добре е да знаете, че можете да направите по-здравословен избор, като не пропускате да държите сметка и за калориите, когато поръчвате алкохолната си напитка. Така съвестта ви по време на диета ще остане чиста, а здравословната ви програма - изпълнена. Ето ги и предложенията ми.

1. ВиноВино 

По-голямата част от захарта в плода се е превърнала в алкохол при приготвянето на винотоВиното съдържа по-малко захар от бирата, като тази разлика става значителна при сравнение с предварително смесените и армотизирани бутилирани алкохолни напитки.

Червеното вино съдържа антиоксиданта ресвератрол, заради което му се носи слава на страхотен приятел в борбата срещу сърдечните заболявания. Но имайте предвид, че това оправдание на чашата ви червено вино не е особено валидно - трябва да консумирате сериозно количество, за да може да изпитате ползите от този антиоксидант върху сърдечното си здраве.

Бялото вино съдържа сходно количество калории като червеното си братче. Но се отличава от него по по-скромното си съдържание на алкохол, а това определено разкрива ползи за нас.

2. Шампанско

Газираната венена напитка с френски произход съдържа по-малко калории от чаша бяло вино или чаша бира, например. Това прави шампанското предпочитан спътник на хората, които следят зорко калорийния си прием. Съдържанието му на антиоксиданти, обаче, няма да ви донесе ползи, а и като цяло, шампанското не крие кой знае каква хранителна стойност. И все пак, то е добър избор, особено във вариант на коктейл - когато е смесено със сок от портокал, например. Освен приема на малко количество витамин C с такъв коктейл с шампанско си гарантирате по-малък прием на алкохол за една чаша.

3. Блъди МериБлъди Мери

Блъди Мери е популярен коктейл, съдържащ водка, доматен сок, сос Уорчестър, Табаско и сол. Освен че е с ниско съдържание на калории, Блъди Мери ще ви донесе и прием на антиоксиданти (например, ликопен), както и витамин C. Ако комбинирате с още зеленчуци, ще си осигурите и добавка от фибри. Разбира се, когато поръчвате, уверете се, че доматеният сок е пресен (а не сок от кутия).

4. Водка със сода

Тук основната полза идва от липсата на подсладители. Комбинацията на водка и сода ви гарантира по-малък прием на калории, но пък липсва каквато и да е хранителна стойност. Когато се насочите към този вариант, имайте предвид, че содата и Тоник са нещо съвсем различно. Тоник е силно подсладена напитка и поради това не е особено добър избор. По-добре овкусете питието си с добавянето на малко лайм - ще ви донесе освежаващо усещане и повече вкус.

Надявам се горните предложения за алкохолни напитки, полезни за вашата диета, да са ви допаднали. Когато решим да изпием по питие, добре е да правим осъзнат избор и да държим сметка за здравословните си цели.