Често задавани въпроси

Да, може да направиш и завършиш поръчка, дори и да не сте регистриран потребител. В този случай няма да можеш да се възползваш от допълнителни удобства, които предлага регистрацията.
След всяка завършена поръчка данните се запазват, за да могат да се използват при следваща поръчка.
В профила ти винаги може да допълниш или коригираш личните си данни, както и да проследиш направените поръчки.

Минималната сума за поръчка е 30 лв!

Повече информация за условията на поръчка и доставка от тук

 

Може да заплатиш поръчка си по няколко начина:

  • При доставка в брой или с ваучери за храна;
  • При доставка с пос-терминал (кредитна или дебитна банкова карта);

В случай, че търсиш конкретен продукт, може да използваш нашата търсачка, която се намира в горната част на екрана.
Също така има възможност да търсиш продукти във всяка отделна категория чрез търсачката, която се намира непосредствено под конкретната подгрупа продукти.
 

След изпращане на поръчката на посочения имейл ще получиш потвърждение и допълнителна информация за поръчката, както и избраните дата и интервал на доставка. Когато изпратим поръчката, ще получиш и втори, автоматичен имейл. Ако случайно настъпи забавяне спрямо очакваната дата или час на доставка, които сме посочили в мейла, ще те потърсим на номера, посочен в поръчката.

Да, ние предлагаме бърза доставка до вратата на твоя дом, вила, офис или работа. Ти определяш кога искаш да получиш своята поръчка. Извършваме доставки всеки ден от 09:00 до 20:30 ч.

- Експресна доставка
Бърза доставка до вратата до 90 минути се предлага за градовете Варна, Шумен и Търговище.

- Стандартна доставка
Избери най-удобният за теб часови диапазон.

- Безплатна доставка
При поръчка на стойност над 100 лв получаваш безплатна или по-ниска цена на стандартна доставка. Стойността на доставката не се включва в цената на поръчката.

- Доставка с куриер в цяла България
Предлагаме възможност за доставка до всяка точка на България, за която заплащаш единствено стойността на куриерската услуга. Поради естеството на някои продукти за този вид доставка няма да бъдат приемани стоки от категорията "Свежи храни", "Плодове и зеленчуци", "Месни продукти", "Млечни продукти", "Замразени храни" и "Вода".

 

Ние внимателно ще подберем всички продукти, така че, те да бъдат наистина пресни и качествени. В случай, че си оставил/а коментар относно някои от стоките, ние ще се съобразим с твоите изисквания. Автомобилите на BulMag са специално оборудвани с цел да запазим свежестта и качеството на продуктите.

Ако вече си направил/а поръчка, но си забравил/а да добавиш продукт, може да направиш нова поръчка. Системата автоматично ще засече предходната и ще те попита дали искаш да се обединят. Ние ще ги комбинираме и няма да заплатиш двойна доставка. Има възможност да го направиш и през профила си в секция “моите поръчки” с бутона “добави продукт”. 

Важно е да отбележим:

  • Без значение дали правиш нова поръчка или добавяш продукт през твоя профил това са отделни поръчки, за които се заплаща отделно и ще получиш два отделни касови бона.
  • Ако първоначалната поръчка не е достигнала сумата за безплатна доставка, но след добавянето на продукти сте я достигнали - таксата за доставка за първата поръчка се дължи.
  • Добавянето на продукти е възможно до определено време след подаване на първоначалната поръчка. Добавки могат да се правят преди първата поръчка да е събрана и завършена. Ако бутона за добавяне на продукт не е активен или системата не ти предлага да обедини поръчките, то най-вероятно твоята първоначална поръчка вече пътува към теб.

Да, при доставка ние даваме възможност да провериш, че продуктите са точно тези, които си поръчал/а във вид в който си очаквал/а да ги получиш. Дори насърчаваме да го направиш с повишено внимание още в присъствието на наш доставчик. Ако има разминаване, твое право е да откажеш определен продукт или дори цялата поръчка.

Политиката за връщане и замяна на продукти на верига супермаркети BulMag е в пълно съответствие с всички европейски и национални изисквания и норми, както за физически, така и за онлайн покупки. Тя е изключително гъвкава и се стреми винаги да отговори на клиентските нужди и проблеми. Държим да отбележим, че имаш право преди приемане на поръчката да провериш количеството и наличността на поръчаните от теб продукти, както и тяхното качество. Дори адмирираме да направиш това с повишено внимание още в присъствието на нашия доставчик. В никакъв случай не искаме да губим времето ти, но това ще спести допълнителни действия по връщане и замяна, които могат да бъдат избегнати. И все пак, ако установиш някакво несъответствие можеш да се възползваш от два варианта:

  • Продукт с лошо качество - рекламация за качеството и количеството на получените стоки, се приема в рамките на 24 часа след доставяне на поръчката. Трябва да съхраняваш касовия бон, за да бъде възстановена сумата от поръчка ти или да бъде заменен даден продукт с друг.
  • Липсващ продукт - рекламация за липсващи продукти се приема в рамките на 24 часа след доставяне на поръчката и при представяне на касов бон.

Повече за нашата политика за връщане и замяна на продукт, както и формата, която трябва да се попълни можеш да прочетеш от тук.

Да, може да откажеш направена поръчка, но преди да е събирана за доставка. Може да го направиш през профила си секция “моите поръчки” с бутона “откажи поръчка”. Можеш да откажеш поръчка преди тя да е събрана и завършена. Ако бутона не е активен, то най-вероятно твоята поръчка вече пътува към теб.

 

Не. Ако избереш да получиш продуктите от BulMag Drive, ще заплатиш само стойността на своята поръчка. BulMag Drive е на следните адреси:

- Шумен - бул. "Велики Преслав" 28, РУМ - ет. 2, BulMag, прозорчето на паркинга или на информация
- Варна - ул. "Андрей Сахаров" 2, Grand Mall - ет. -2, BulMag, на информация
- Търговище - ул. "Генерал Скобелев" 1, BulMag, на информация

* - такса килограми НЕ се начислява за BulMag Drive

Ако искаш да бъде издадена фактура на юридическо лице (фирма) е необходимо при завършване на поръчката (още на стъпка-1) да попълниш формата за Юридическо лице. Исканата от теб фактура ще бъде част от касовия бон, който ще получиш.

Те сигнализират, че продуктът НЕ е наличен за доставка в избрания регион. Оставили сме възможност такива продукти да бъдат поръчвани, защото е възможно поръчката да е с доставка след няколко дни и до тогава да получим наличност. В някой случаи сивата иконка за количка не работи - не добавя продукт в количка. Това е за случаите, в които продуктът изобщо не участва в асортимента на конкретния регион. Ще следим и анализираме поръчваните и неизпълнени продукти, за да разбираме по-добре клиентското търсене и да отговаряме все по-точно на нуждите на нашите клиенти.

По закон не се позволява продажбата на цигари и други тютюневи изделия с никотин през онлайн платформи, каквато е и www.BulMag.org.

Да, тази нова възможност в обновения ни сайт дава информация, която се актуализира на всеки кръгъл час за наличностите на съответния продукт в нашите физически магазини. Ако искаш да разбереш дали даден артикул го има в близкия BulMag Супермаркет то трябва само да влезеш на BulMag.org, да намериш съответния продукт и да натиснеш полето “Наличност по магазините”. Това ще отвори списък с нашите физически обекти и това дали продукта е наличен, дали е в ограничено количество от 1 до 3 броя или килограма, или е изчерпан. Ще намериш информация за това, кога последно е актуализирано количеството по обектите, както и за адресите на нашите магазини.