5 начина да помогнем на планетата

5 начина да помогнем на земята

Предполагам всички чухме новините, че ресурсите на планетата започват да свършват, а ние хората не помагаме особено. Всеки ден човеците съзнателно или не, нанасят вреди на Земята с невнимателното използване на богатствата, които имаме, а и с безразборното неконтролируемо хвърляне на отпадъци. За жалост тези вреди са трайни.. Имайки в предвид тези проблеми, ние от BulMag, решихме да Ви дадем няколко лесни начина, с които всички можем да помогнем.

Но току що казахме, че вредата е трайна? Как само аз ще променя света?... се питате най-вероятно.

 Ами просто! Всъщност всеки човек си казва... “То сега само аз какво ще направя... няма смисъл“. Но всъщност ако всеки един човек си промени по най-минималният възможен начин ежедневието, така че да е в полза на планетата и околния свят, всичко ще се промени и всичко ще има смисъл

За жалост, каквото и да правим, може би никога няма да можем да възвърнем това, което е било, но можем да се опитаме да спрем и да забавим загиването на родната земя. Да дадем по-добро бъдеще на нашите деца!

1. Вода

Пестете вода

Всички сме чували правилата за спиране на водата когато си мием зъбите, се бръснем или когато мием чиниите… Да! Знаем!.., но кой наистина го прави? Ако това правило се спазва, едно четири членно семейство може да спестява по 40 литра вода на ден! Минимум!

2. Енергия

Пести енергия

Начините да пестим енергия са страшно много.. 

-  Може да използвате енергоспестяващи крушки. Използването на енергоспестяващи крушки от всички домакинства се равнява на премахването на милион коли от пътя!

-  Можем да гасим електронните устройства през нощта. Компютри, телефони.. На мен лично ми е практика всичко да зареждам през нощта.. Но това всъщност е вредно и ненужно! В повечето случаи на един телефон му трябват около 2 часа да се зареди. Защо да го държим 8 часа на зарядно? Това минимално усилие може да икономисва по 40 вата на час!

-   Ако перете със студена и хладка вода вместо с топла, това също спестява много! Средното британско семейство пуска около 250 перални годишно. Ако всички британци перат с по-студена вода, икономисаната енергия ще бъде достатъчна за захранването на 500 000 домакинства!

-   Когато използвате каната за топлене на вода, напълнете я само с количеството вода, което Ви трябва. Не я препълвайте ненужно. Ще се учудите колко ще е различна сметката Ви за ток! Ако 15 семейства топлят само толкова вода, колкото е необходима за чаша чай или кафе, емисиите на СО2 в атмосферата ще намалеят с 1 ТОН годишно.

-   Когато варите яденето, поставете чиния върху тенджерата! Ще се сготви значително по-бързо, следователно котлона ще работи по-малко време! 

-   Изгасяйте лампата винаги, когато излизате от стаята!

-   Ползвайте просторите за пране! Сушилните използват повече енергия от всяка друга битова машина. Ако спестите само по едно сушене седмично, ще намалите вредните емисии с 90 кг на година!

3. Хартия

Рециклирай хартия

Може би знаете, че хартията, от която са направени книги, вестници, списания и какво ли още не по света, се взема от дърветата. Не, не се бере! Изсича се тонове дървесина, за да можем ние да четем, пишем, знаем. Как може да благодарим на този процес и да го подпомогнем?

-   Пестете хартия! Лесно звучи, за изпълнение е още по-лесно. Премахнете принтирането от живота си. Ако трябва нещо да се запомни, запазете го на компютъра, препратете го на телефона, за да е навсякъде с Вас. Няма нужда, а и не е удобно да носим хвърчащи листи навсякъде.

Ако все пак принтирате – правете го двустранно! Всяка година се изхвърлят милиони тонове офисна хартия! Говорете с колеги и шефовете. 

-   Рециклирайте вестници! Може би не Ви се вярва, но това ще спаси повече от половин милион дървета САМО за ЕДНА седмица!! 

-   Последните години опаковането на подаръци с опаковъчна хартия стана доста популярно. За жалост вредящо на планетата.. Възможно е да намерите алтернативи на опаковъчната хартия! Дайте място на въображението Ви да се развихри! Използвайте хартия, на която има рисунка, старо списание, стар вестник, дори вече веднъж използвани опаковачни хартии! Така не само помагате на околната среда, но и подаръците Ви са изключителни! 

-   Плащайте сметките си онлайн! Проучванията доказват, че ако всички домакинства в САЩ плащат сметките си онлайн близо 19 милиона дървета щяха да бъдат спасени ВСЯКА ГОДИНА! Освен това повече от 2 милиарда тона въглероден диоксид, 8 милиона кг. твърди отпадъци и други парникови газове биха били спестени!

4. Вторите употреби Стоки втора употреба

Знаете ли, че евтините дрехи произведени от масовият пазар (комерсиалните марки), който е предпочитан от хората, в повечето случаи идват от Бангладеш, където работят хиляди жени на по-ниска надница и от минималната заплата, по 12 часа на ден, без абсолютно никакви условия за работа. Тази така наречена ‘‘бърза мода‘‘ е убила хиляди и се определя като форма на модерно робство!  

Тук ще Ви дадем няколко факта, за да разберете какво имаме в предвид:

- За направата на повечето дрехи се използва памук, а за отглеждане на памука се използват огромни количества вода и пестициди!

- За да се произведат само ЕДИН чифт дънки са необходими 15 ХИЛЯДИ литра вода!

- В рамките на 60 години, в резултат на тази ‘‘бърза мода‘‘, Казахстан губи цяло море! На мястото му цари пустиня!

- В Индия има над 400 фабрики, които са разположени до реки, което води до замърсяване на водите при изпускане на вредни химикали. Това води и до разболяването на хиляди хора.

- През 2013 година в Бангладеш се срутва една от фабриките, поради факта, че заради ниските цени няма как да се положат усилия за сградите. Загиват 1134 млади момичета и жени и има хиляди тежко ранени и осакатени. 

Евтината стока идва на много по висока цена! 

Вие можете да подпомогнете, за този проблем чрез рециклиране и закупуване на дрехи от вторите употреби! Всъщност на никому не са нужни нови дрехи всеки месец, всеки сезон. Тази идея е измислена в полза на бизнеса.

Ето едно предизвикателство от нас: Опитайте се 3 месеца да не си купувате никакви дрехи! Вторите употреби са позволени! 

5.Пластмаса

Ограничете  до минимум пластмасата в живота Ви. Това ще е може би най-лесното нещо което може да направите и в същото време ще има най-голям ефект. Замърсяването на водите на планетата е проблем, за който всички сме чували. Но какво правим, за да го предотвратим? Ограничете се! Вие можете! 

-   Носете си чаша! Повечето хора пият кафе всеки ден, някои дори по няколко пъти. Представете си колко хартиени или пластмасови чашки са това! Ако всеки си носеше керамична чаша или термос и при закупуването на кафе изискваше да му се налее в неговата чаша, замърсяващите отпадъци щяха значително да намалеят! 

-   Използвайте платнени торби! Найлоновите торби или найлонът е друг вид пластмаса, който се произвежда от нефтопродукти и огромни количества енергия, вода и синтетични масла. Азотните оксиди, отделящи се при производството на найлона, имат 300 пъти по-вредно парниково въздействие върху атмосферата от СО2. Може да закупите платнени торби от магазини BulMag или да поръчате от сайта: www.BulMag.org

Сложете ги в колата или чантата Ви и няма да Ви се налага да купувате всеки път найлонови торбички!

Рециклирай пластмаса

Съдете дървета и рециклирайте! Почти всеки отпадък би могъл да бъде рециклиран! Пример: Рециклирането на стъкло ще помогне за намаляване с 20 % на замърсяването на въздуха и с 50% на замърсяването на водата. Не рециклираното стъкло се разгражда за милиони години. Скоро ще Ви дадем информация кой материал къде може да бъде занесен за преработка, която няма да навреди на планетата! Дърветата пречистват въздуха! Те са причината ние да сме живи. Ако всеки човек на света засади по 1 дърво, бъдещето на правнуците ни ще е подобрено.