Ако детето Ви не обича банята

Ако детето ви не обича банята

Невена е адвокат и музикант; съпруга и майка; създател на YouTube поредицата за родители Mama GURU, в рамките на която споделя своя опит и се стреми да бъде максимално полезна на всички други гуру мами, с надеждата, че ще ги зареди и ще им даде още една гледна точка.

При нас с моята малка сладка Аделина банята е истински ритуал. Тя е важна част от установената ни рутина преди сън и, разбира се, е повод за забавно прекарване. Като мама гуру на детенце на 1 г. и 9 мес., обаче, аз съм минала през различни периоди на своето мъниче - от такива, в които миенето на косата на детето е било суперготина част от времето в банята, до други, когато същото нещо е предизвиквало писъци на ужас. В резултат на тези свои спомени, а и на разговори с мои приятели, чиито дечица ненавиждат времето за къпане, стигнах до извода, че всяка мама гуру се нуждае от арсенал с “оръжия”, които да използва ловко, ако детето й не обича банята.

I. Да заложим на позитивното

Да заложим на позитивното

Преди да преминем към по-тежката артилерия, нека се фокусираме върху възможностите за стимулиране на положителни емоции в банята

Съдейки по моето дете, мога да споделя, че малчуганите, способни да седят самостоятелно, (т.е. онези, които навлизат във възраст, в която могат да оказват и достойна съпротива на своите родители) много се забавляват да си играят със съдове във водата, да размятат всякакви гумени играчки, да разглеждат книжки за баня и др.п. Затова, аз имам грижливо подготвен каталог от пособия за весели игри с бебето в банята.

След прохождането и преминаването към къпане в изправено положение има редица неща, които могат да забавляват тодлъра. Аз, например, залагам на едно чудесно патенце, тип водна мелница, което Аделина пълни с вода и наблюдава с интерес как се върти. Освен това, не пропускам да ангажирам всички нейни умения. Така стигаме до следващия съвет, а именно:

II. Дайте на детето възможност да се включи само в къпането си

Дайте му възможност да се включи

Да, разбира се, тук нямам предвид да връчим на мъника си гъбата и козметиката за баня и да напуснем помещението. Просто е добре да включим детето в къпането, като впрегнем собствените му сили и му дадем задачи. Ади, например, се справя отлично с нанасянето на продукта за измиване на тялото, умее да се полива сама със слушалката на душа, да втрива шампоана в косата си, както и да си мие зъбите. Всички тези неща и давам възможност да прави сама, като не пропускам да довърша започнатото и все пак да се погрижа за необходимото ниво на хигиена. И не забравяйте противоплъзгащата постелка за баня, на която проходилото човече е добре да стъпи - инцидентите в банята могат да бъдат доста неприятни!

III. Не се бавете

Ако въпреки всичко детето ви не си пада по определени моменти от къпането или по къпането като цяло, добре е да се мобилизирате и да действате експедитивно. Вашите гуру сили трябва да се включат, за да приключите възможно най-бързо и така драмата да трае възможно най-кратко. Аз не пропускам да я успокоявам, като и казвам, че вече сме готови, че има само още една секунда от неприятната част и да я похваля за стоицизма (дори да не го проявява напълно). Така, докато и бърборя непрестанно, бързо поливам главичката с душа, слагам шампоан и го отмивам, за да може водата в очите да секне максимално бързо.

Е, надявам се вашите сладури да обичат банята, а в случай че това не е така и ви изправят пред предизвикателства - горните идеи да ви бъдат полезни. В крайна сметка, къпането на детето е задължително, но не е нужно да се превръща в ужасяващ завършек на всеки ден. Поздрави и до нови срещи, мили майки гурута!