Защо да захраним бебето с домашни пюрета

Домашни пюрета

Невена е адвокат и музикант; съпруга и майка; създател на YouTube поредицата за родители Mama GURU, в рамките на която споделя своя опит и се стреми да бъде максимално полезна на всички други гуру мами, с надеждата, че ще ги зареди и ще им даде още една гледна точка.

Защо захранването е важно?

Захранването на бебето е много значим период от неговото развитие. На този етап нашето малко човече преминава от течна храна - мляко (кърма/адаптирано мляко), към твърда - всичко, различно от мляко.

В началото на човешкия живот има три фактора, с отношение към формирането и правилното развитие на чревната флора и нейния баланс:

  • начинът на раждане;
  • изключителното кърмене до захранване;
  • захранването

Здравата и балансирана чревна флора има важно значение за здравето ни като цяло, а добрият старт при нейното изграждане я правят по-устойчива на последващи влияния (прием на медикаменти, лошо хранене, замърсяване в околната среда, стрес). 

За успешно захранване на бебетоЗа успешно захранване на бебето

Независимо дали бебето ни е било изключително кърмено до своето захранване с твърда храна или е било дохранвано или хранено изцяло с адаптирано мляко, за да бъде успешно захранването ние трябва да се уверим, че то е:

  • в точния момент - нито да избързваме, нито да закъсняваме със старта на захранването;

  • с темпо, съобразено с нуждите на бебето - не бива да насилваме детето да яде повече, отколкото то желае, но и не бива храната да пада под нужното количество за неговото правилно развитие;

  • с подходяща храна - храна, която дава на бебето ни нужните хранителни вещества, за да се развива както физически, така и умствено, и не носи риск от развиване на алергии.

Готови или домашни пюрета?

Като говорим за подходяща храна, няма как да не се спрем на така спорната тема за избора между готови пюрета и домашни пюрета. Като майка, която е захранила своето дете с домашно приготвена храна, в настоящата статия ще изложа единствено съображенията, поради които направих този избор.

  • Контрол върху произхода и качеството на продуктите

На първо място, избирайки домашните пюрета, аз си дадох сметка, че произходът и качеството на продуктите, които влагам в тях, е от първостепенно значение. Като става дума за храната на моето дете, няма място за компромис. До голяма степен, предлагах на бебето домашни и сезонни зеленчуци и плодове, а когато това беше невъзможно - разчитах единствено на доверени търговци. За купените продукти се стараех да се информирам за точния произход на всеки зеленчук и плод, както и за начина, по който той е бил отглеждан.

  • Контрол върху начина, по който се обработват продуктите

Вторият фактор, който наклони везните в полза на домашните пюрета, беше това, че мога да имам пълен контрол над процеса по приготвяне и техниките, които се използват за обработване на всеки продукт. За да се запазят полезните съставки на всеки зеленчук и плод, е важно как го приготвяме, включително на каква температура. Обработването на храната на твърде високи градуси води до унищожаване на витамините и другите полезни вещества в нея.

  • Без нежелани съставки

Нещо друго, което намерих за важно за мен, беше това, че мога да направя свободен избор за пълното съдържание на пюрето, така че да бъда сигурна, че детето ми няма да консумира добавена захар и/или други нежелани от мен съставки. В доста голям процент от готовите пюрета и в готовите храни, налични на пазара въобще, се съдържат съставки, които не съвпадат с моите разбирания за здравословно захранване на бебето. Така че, избирайки да приготвям сама пюретата на своята дъщеричка, аз си гарантирах спокойстие и от тази гледна точка.

  • Без изхвърляне на хранаБез изхвърляне на храна

И на последно място, но не и по значение, захранването с домашни пюрета ми позволи да не изхвърлям храна. Готовите пюрета се продават в разфасовки, които като грамаж далеч надхвърлят нуждите и възможностите на бебето в началото на захранването. Срокът на годност на готовото пюре след отваряне е много кратък и се налага голяма част от пюрето да отиде на боклука, за да сме сигурни, че няма да навредим на крехкото стомахче на малкото си бебе.

Домашните пюрета, от друга страна, ми позволиха да дам нужната част на детето си на съответното хранене, а останалото да замразя във формички за лед, така че да имам на разположение готов вариант при следващото хранене. Знаех точно колко кубчета замразено домашно пюре са ми необходими за всяко хранене и така лесно можех да оставя нужното количество да се размрази, още преди бебето ми да огладнее.

И така, моята дъщеря - Аделина, е вече на 1 година и 8 месеца и от позицията на времето мога спокойно да споделя, че съм много доволна от избора, който направих по отношение на нейното захранване - да я захраня с пюрета, приготвени лично от мен в моята собствена кухня с много любов.