5 домакински уреда, които всеки трябва да има

5 домакински уреда, които всеки трябва да има

Невена е адвокат и музикант; съпруга и майка; създател на YouTube поредицата за родители Mama GURU, в рамките на която споделя своя опит и се стреми да бъде максимално полезна на всички други гуру мами, с надеждата, че ще ги зареди и ще им даде още една гледна точка.

Преди да се роди нашата малка сладка Аделина (сега - на 2 г и 5 мес), та даже и преди да започнем планирането на появата и, поставих условие на своя мил съпруг - първо правим така чакания от мен ремонт на къщата и купуваме нови уреди, а след това мислим за дете. Нали е добричък, съгласи се с мен.

Големият ремонт започна и завърши, а с него дойде време и да допълним колекцията от помощници в домакинството - да купим още домакински уреди. Не ми беше нужно много време, за да реша от какво имаме нужда, а се оказа, че всеки уред, който купихме, както и някои други, които придобихме по-късно, са мои незаменими съюзници в неравната битка с домакинската работа. Тук споделям с вас кои домакински уреди, според мен, всеки трябва да се стреми да има.

1. Котлони и фурнаКотлони и фурна

Да, това е напълно очевидно. Но го споменавам, първо, за хората, които към момента нямат деца и не готвят, но това предстои да се промени. На второ място, пиша го, защото искам да отбележа и няколко детайла.

Независимо как сте се хранили, преди да имате дете, поне от моя гледна точка, няма как да избягате от готвенето, когато трябва да изхранвате и малко човече. Ако сте на път да направите избор на готварска печка, аз бих ви посъветвала да се спрете на котлони и фурна за вграждане. Не че старият вариант на една голяма готварска печка не работи, но със сигурност, когато натоварването се разпределя между два уреда, вместо да пада само върху един, и износването става по-бавно.

Аз се спрях на двойка котлони (даже се питах защо няма единични). Аз поне никога не съм изпитвала нуждата да ползвам повече от два котлона едновременно, поради което за мен инвестицията в четворка котлони е излишна. Избрах керамични котлони, защото са красиви и се чистят невероятно лесно.

Фурната е също задължителна. Готвенето на фурна е много по-лесно - няма бъркане, няма непрестанно висене до котлона. За мен вентилаторът  на фурната е от голяма полза, но не намерих смисъл в опцията за готвене на повече от едно ниво (т.е. на повече от едно ядене едновременно). Ако случайно ви се наложи да печете много козунаци, например, можете просто да метнете едната тава директно на дъното, а другата - върху средното ниво и да ги размените по някое време.

2. Мултикукър Мултикукър

Имаме мултикукър, който е по-специално предназначен за готвене на ориз (райскукър/rice cooker). Има няколко програми за ориз, както и няколко други (за готвене на зърнени, за бавно готвене и пр.). Този уред е голямо облекчение. Готвя на него почти всичко: супи, яхнии, ориз, месо, варя боб (няма шанс за оставане на недосварени бобчета) и т.н. Даже и кекс съм правила.

Цапането е много по-малко, няма вариант да загори. Слагаш яденето вътре и забравяш (много често включвам и излизам). Като се върна, мултикукърът е приключил с готвенето и се е включил на програма за поддържане на топла храна.

3. Кухненски робот

Майка ми ни подари едно съвсем елементарно роботче. Има нож за рязане на филийки, има ренде за настъргване и приставка за рязане на ситно (блендиране).

Този уред ми спестява много време. С ножа режа картофи за огретен, тиквички за печене на фурна, краставици за салата и пр. Стържа всичко за секунди. А рязането на ситно също е супер лесно и бързо с приставката за блендиране. Последната ползвам за рязане на картофи за мусака (не стават кубчета и е по-ситно, но това за нас не е проблем) и за рязане на краставица за таратор, например. Мога и да пасирам, но за това си имам отделен пасатор, който ползвам обикновено.

4. Съдомиялна машина Съдомиялна

Не мога да ви опиша какво облекчение изпитах, след като си купихме миялната. Ние сме от готвещите индивиди и поради това преди бяхме вечно затрупани с чинии. Имам чувството, че ⅓ от живота ми минаваше на мивката в миене на съдове. Затова, няма да обяснявам повече - просто съберете пари за съдомиялна машина. А, и да не забравя - въпреки че съм голям педант, аз не мога да измия съдовете така, както миялната го прави - до блясък.

5. Сушилня

О, с този уред не се разделям за нищо на света. Оставете времето за простиране, което печелите. Освен това, всичкият прах и власинки по дрехите са минало.

Преди избягвах тъмни памучни панталони, а сега нямам проблем с тях. Сушилнята обира гадните мъхчета. И само да отбележа, че поради причината, свързана с по-малкото натоварване на уреда, която описах по-горе за котлоните и фурната, предпочитам само сушилня (а не пералня с функция за сушене). Разбира се, зависи дали имате място за два уреда.

Това са моите домакински уреди, без които поне аз не мога.

Помислете, разгледайте, калкулирайте и учредете един плик за спестявания “Фонд нови уреди”.