5 трика за лесно и ефективно основно почистване

5 трика за лесно и ефективно основно почистване

Невена е адвокат и музикант; съпруга и майка; създател на YouTube поредицата за родители Mama GURU, в рамките на която споделя своя опит и се стреми да бъде максимално полезна на всички други гуру мами, с надеждата, че ще ги зареди и ще им даде още една гледна точка.

Въпреки че времето си прави шеги с нас, все пак е почти лято. Ако зимата сме имали добри извинения да отложим нужното на дома ни основно почистване, сега вече няма къде да избягаме. Килимите плачат за внимание, гардеробите ни имат нужда от освежаване, изтривалките пред вратата са в окаян вид. Затова, днес ви предлагам няколко хитринки, с които основното почистване да бъде лесно и ефективно.

Почистване на килимитеПочистване на килимите

За мен най-добрият начин за отстраняване на праха от килимите е почистването с прахосмукачка с воден филтър. Ако не разполагате с такава у дома, можете да потърсите изгодни варианти да вземете една под наем за ден или два - предостатъчно време да изсмучете всяко боклуче в къщата.

След като килимите са били почистени с прахосмукачка, е време за “баня”. Зимният сезон сис сигурност е оставил достатъчно следи по килимите, а и ароматът им едва ли е като след пране. Разбира се, можете да се обърнете към фирма за професионално пране на килими на място в дома ви. Друг вариант е да занесете килима на автомивка или бара. А ако сте решили да се справите сами, за да спестите малко от разходи, помислете за подходящо място, където да можете да изпънете добре килима, да го намокрите обилно с вода и да изперете с четка и подходящ препарат. Това може да е голяма тераса или веранда, площадка в двора и т.н. Но следва самата настилка, на която ще сложите килима, за да го изперете, да е достатъчно чиста, така че да не се получи ефектен обрат. Ако, пък, не ви се занимава с мокрене, вземете си препарат за почистване на килими и дамаски без отмиване и се залавяйте за работа според инструкциите на производителя.

Забравени местаЗабравени места

През зимата гардеробът ни е запълнен с много по-обемни дрехи, които, на всичко отгоре, често пускат доста влакна. Когато зимният сезон приключи и дойде ред за популярната у нас замяна на зимните дрехи по рафтовете и закачалките с летни, можете, преди да наредите новите попълнения, да почистите гардероба или дрешника.

Аз, например, имам малък дрешник. Използвам посоченото време от годината за детайлно прахосмучене и хубаво забърсване на всичко - от пода до закачалките за дрехи.

Почистване на уредите за готвене

И фурната, и микровълновата се нуждаят от сериозно внимание от време на време. Те често приютяват редица избухнали гозби, а след всяко “парти” стените на фурните са в потресаващо състояние.

За да почистите микровълновата сложете голяма купа с 1 ч.ч. вода и един нарязан лимон и включете на най-висока степен, докато течността заври. След това, спрете микровълновата и изчакайте 15-тина минути, преди да отворите вратата. После, просто избършете старателно с гъба. Ако нямате лимон, става и с оцет - около 10-тина супени лъжици би трябвало да свършат работа.

Колкото до фурната, сериозно загорелите петна се размекват от парцал, напоен с гореща вода и оцет и поставен върху тях. Разбира се, добре е да опитате най-напред с функцията за почистване на самия уред, но ако нямате такава или не се получава, не пречи да изпробвате метода с парцала. Лично при мен методът с хлебната сода, който е доста известен, не помага, а и изобщо не ми харесва да събирам влажна сода след това от цялата фурна.

Миене на прозорци Миене на прозорците

Класика - основното почистване задължително предвижда и миене на стъклата на прозорците. Да, обаче, като планирате този подвиг, не забравяйте, че прозорците имат не само стъкла, но и рамки, които вероятно са натрупали страхотни мръсотии през студения сезон. Това ще се отрази на времето, което задачата ще отнеме, както и на арсенала от оръжия, с който е нужно да се запасите.

За мен най-удобното и лесно почистване на PVC дограмата си остава (1) изсмукване на праха от всички страни с прахосмукачка и (2) забърсване с обикновена гъбичка за чинии и сапунена вода или препарат за миене на стъкла.

Самите стъкла можете да почистите с парочистачка, ако имате или вземете назаем/под наем. Ако ли не, забърсването с микрофибърна кърпа и препарат за стъкла си е все така добра опция. Просто се опитвайте да бършете стъкла, когато слънцето не нагрява пряко, тъй като тогава често остават следи.

Почистване на сифоните Почистване на сифоните

Това, вероятно, е сред регулярните ви задачи. И все пак, при едно сериозно основно почистване сигурно ще ви се прииска да се уверите, че сифоните на баните и мивките ви не са събрали отново куп косми и други гадости. Затова, споделям с вас своите трикове за почистване на сифони.

Първо, почистването на космите от сифона на мивката става доста лесно с една китайска джаджа, която открих наскоро. Има различни модели, но, общо взето, представлява нещо дълго като шиш, което е релефно (например, е низ от малки топченца или има издадени бодлички) и гъвкаво (като тел или силикон). Просто бъркате с това чудо на техниката, завъртате леко и издърпвате нагоре. Доста от заседналите мръсотии се закачат и излизат.

За почистването на сифоните на пода обикновено след механично отстраняване на замърсяванията наливам или препарат за отпушване на канали, или смес от оцет и сода в пропорция на око. По този начин се стремя да се предпазя от запушвания и лоши миризми.

По темата с основното почистване може много да се каже, но аз подбрах горните 5 трика за основно почистване и се надявам те да ви бъдат от полза и да ви мотивират да се развихрите у дома.