Електричество

Електричество

Днешната доза хитрини ще е за тази част от аудиторията ни, която има за задача всички крушки в дома да светят и когато тока спре да са смели и да знаят какво да направят и как да го направят!

Понеже ние не сме експертите по тези въпроси, сме се допитали до специалист, който ще ви даде най-добрата информация! Надяваме се тези трикове да са ви интересни и полезни!

1. Смяна на крушка

Внимание! На пръв поглед смяната на изгоряла крушка е проста задача, но крие много рискове. Твърде вероятно е да се нараните, затова следвайте следните стъпки за безопасност:

- Може би всички са наясно, но никога не е излишно да се напомня, че когато се работи с нещо, през което протича ток, трябва първо да проверим за отсъствие на напрежение. Най-добре е да се спре електрозахранването от електрическото табло.

- Уверете се, че крушката е изстинала и чак тогава внимателно започнете да я развивате от осветителното тяло.

- Никога не гледайте директно към крушката докато я развивате или завивате. Завиването на новата крушка крие опасност от счупване, което може да нарани очите ви.

- Не пренатягайте крушката при завиване, защото има опасност тя да се повреди.

- И когато тези стъпки са готови е време да възстановите електрозахранването.

2. Ваканция

Когато отивате на почивка или ще отсъствате от дома за по-дълго време, е хубаво да проверите дали всички уреди, които ще оставите включени са в добро състояние. Лесно решение е да изключите главния предпазител, за да нямате никакво съмнение ,че може да има проблеми! Имайте предвид, че ако го направите хладилника и фризера ви също ще спрат! Ако това не ви устройва, може да изключите всички останали електроуреди и най-вече телевизорите от щепсела. При гръмотевична буря в комбинация с неизправна заземителна инсталация, твърде вероятно е те да се повредят и самозапалят.

3. Висока сметка за ток

Aко имате съмнения, че електромера ви не засича правилно и искате сами да се уверите, че всичко е наред, направето следното:

- Изключете главния предпазител и погледнете как свети червеният светодиод на електромера. Ако свети постоянно значи електромера не отчита. Ако премигва, значи не сте прекъснали главното захранване и все още има уреди, които консумират и електромера отчита!

- Запишете показанията (цифрите), които се намират на самия дисплей на електромера като вземете под внимание, че 1во показание е нощно, а 2ро - дневно. Пуснете за 1 час уред, чиято мощност знаете (може да видите мощността на уредите в книжката им с упътвания). Например, ако пуснете бойлер, с мощност 3kW, след 1 час погледнете показанията на електромера. Ако към показанията са се натрупали + 3 kW\h, значи всичко е наред!

4. Поставяне на полилей

Когато поставяме полилей или други осветителни тела и се налага да пробиваме, на първо място не забравяйте да проверите за отсъствие на напрежение. След това, се уверете, че като пробивате, няма да уцелите място от където минава проводник, защото ще се получи късо съединение.


Надяваме се тези хитрини да Ви помогнат. Ако не сте сигурни в себе си, спестете си някой друг щръкнал косъм и повикайте специалист!

Ако имате теми, които желаете да засегнем тук, не се притеснявайте да се свържете с нас във Facebook и Instagram и да споделите своето мнение! Приятна и успешна седмица!