Как да организираме деня си?

Да организираме деня си

Колко от вас в края на деня са си задавали въпросите: Какво правих днес и защо съм толкова уморен? Защо нямам енергия, като дори на съм вършил физическа работа? Психическата наистина ли ме натоварва чак толкова? Та аз днес бях цял ден в офиса, сготвих и си рових в телефона..

Звучи малко неползотворно, нали?

Има няколко трика, които ще ни помогнат да отсеем  нещата, които си мислим, че са важни, от тези, които наистина са.

1. Запитай се - Важно ли е за мен как изглеждам?

Ако отговорът ти е Да, стани с 10 или с 20мин по-рано. Да, звучи клиширано, но истината е, че 50 подскока, 50 клека и няколко минути бягане на място ще заместят кафето ти (ако наистина след тази мини тренировка усетиш тялото ти колко е енергично).

В случай, че отговорът ти е Не, задай този: Важно ли е за мен как се чувствам? И тук със сигурност следват два други въпроса Искам ли цял ден да съм сънен и залепен за кафе-машината на работа?-НЕ И Искам ли да съм максимално полезен на света и да заредя всички около мен с позитивна енергия? –ДА

Облечи любимите си тренировъчни дрехи, отдели колкото искаш време-не се насилвай, за да не се откажеш още на следващия ден, застани пред огледало (доказано е, че тренировката пред огледало е по-мотивираща), пусни любима музика и се отдай на малкото време,което имаш преди да стартираш истинската дейност. Това е ТВОЕТО време. По този начин ТИ влагаш в себе си!

2. Запитай се - Играя ли роля или 24/7 съм себе си? Играя ли роля

Колко от времето си отделяме за да се харесаме на някого, когото вътрешно ние самите нe одобряваме? На фона на малкото време, което имаме на тази земя, дали си заслужава това? Направи експеримент: Всеки път, когато си на път да кажеш нещо забавно се запитай - Защо искам да кажа това? – За да разсмея хората и да вдигна тяхната вибрация? Или За да се харесам на хората и те да си кажат, че съм забавен? Наблюдавай себе си, задавай си въпроси и БЪДИ себе си! Ще се запиташ какво общо има това с организацията на деня. Истината е, че ако направиш експеримента ще разбереш, че ако си себе си през целия ден, правиш нещата които истински обичаш и се намираш на място, което сам си определил, накрая на деня ще си доволен.

3. Храната.. Ех, тук вече ще разбием митовете и клишетата! Наистина ли храната е нашата енергия?

На фона на цялата информация, че храната е основното ни гориво, ние ще ви дадем различен отговор. Не е само храната. Дори да ядеш най-полезната (което в днешно време е относително) храна, най-малко термично обработена, веган, био и т.н. храната, ако ти я приемаш и в същото време искаш нещо „вредно” и си стресиран и делиш храната на вредна и полезна всяка секунда, в която я приемаш, тя за теб не е полезна. Ако си изчел литературата за храната и знаеш вече как да поемеш контрола, най-вероятно това е временно. Защото истината е, че всичко е в баланса!!! Това, че си поел контрола и делиш храната на добра за теб и лоша за теб, рано или късно ще се отрази по обратния начин, от този, към който ти си тръгнал. Храната, колко и вредна да е, ако ти е приемаш със спокойствие и дори изпращаш позитивни мисли към нея, няма да ти навреди. И обратното ако си на маса с любими хора и те ядат баница, за която ти си чел че е много вредна, защото млечните образуват слуз в тялото, яйцата са токсични, термичната и обработка е прекалено висока, олиото е канцерогенно, в следствие на тази обработка и от корите за баница се дебелее и ги съдиш, че я ядат, всъщност съдиш себе си. И най-вече не можеш да се отдадеш на вечерята, защото пред теб стои една салата, която ще изядеш, но няма да си нахранен от нея и заедно с това, че съдиш тези хора, адски ти се яде вредната баница. Не бъди краен!

4. Мисли първо за себе си! Мисли първо за себе си

Наистина ли всеки път, когато ти звънне телефона трябва да вдигнеш? Дали това не е от нещата, които слагаш в графа „Важни”, но те не са?

Може би е време да си кажеш, че имаш нужда от почивка! И вярвай, това ще те направи много по-ползотворен! Пусни контрола и ще видиш колко много неща ще успееш да свършиш за деня. Ти си важният! Ако не искаш да вдигаш телефона на човека, който те безпокои в почивката ти, не вдигай! Това е твоето време. И ако го пренебрегваш, не си отпуснал ума и все още държиш контрола. Сложи граници! На семейството ти, на хората около теб и на работното място. Вярвай, хората ще те уважават много повече, когато виждат един успял човек, знаещ колко струва и можещ сам да организира времето си и мислите си.

Да обобщим:

  1. Тренирай! Както поискаш, колкото поискаш и когато поискаш! Тренирай, когато си тъжен, когато си изморен и когато ти писне от негативизма около теб!
  2. Остани верен на самият себе си! Не преигравай и се отпусни пред хората! Всеки ценен човек ще бъде до теб, а всеки, който не е такъв, за какво ти е в живота?
  3. Храни се разумно! Разбери кое е оптималното за теб! Ако четеш твърде много информация за храната и в крайна сметка я използваш тероризирайки себе си и съдейки другите, е време да спреш да четеш и да откриеш сам твоята храна! Храни се и влагай положително чувство в това! Само така ще е задоволено тялото ти.
  4. Първо си ТИ! Приоритизирай нещата, които правиш за теб и другите без да влагаш мисъл. Дали това, което правиш ти носи истинско щастие? Погледни се отстрани и ако видиш, че ти се почива-почивай, ако искаш да изключиш телефона за известно време-изключи го! Това е твое право и никой няма право да те съди за това! Обичай се!

Истината е ,че най-натуралното и заложено нещо в нас е да слушаме тялото си и всеки, който не го прави би си казал, че итова е клиширано. Но е истина. Организацията на деня ни е сходна с организацията на живота ни и ако ни е трудно да организираме един единственден, то какво остава да правим планове занапред. Най-важният си ти и ако накрая на деня нямаш енергия, значи със сигурност не правиш това, което обичаш. Защото дори да си косил или копал цял ден, или съответно да си свършил други задачи за деня и си успял да си починеш в средата на деня, ако правиш това нещо с любов и за теб е важно, преди да си легнеш ще си кажеш Браво,утре ще съм дори по ползотворен!