Как да почистим най-популярните петна от дрехите

Най-популярните петна

Невена е адвокат и музикант; съпруга и майка; създател на YouTube поредицата за родители Mama GURU, в рамките на която споделя своя опит и се стреми да бъде максимално полезна на всички други гуру мами, с надеждата, че ще ги зареди и ще им даде още една гледна точка.

“Пльок” - любимият ни звук на доматен сос, кацнал върху новата ни бяла ленена риза. А си мислехте, че с тази риза ще изглеждате чудесно на срещата, която Ви предстои след два дни. Какво да направите?

Дали ще бъде сос от спагети върху ризата или кръв върху скъпото сако на всеки се случва да бъде атакуван от някое неприятно петно. А петната по дрехите са не само досадни, но и скъпи - ако не бъдат почистени навреме и правилно, те могат рязко да съкратят живота на дрехите ни и така да ни вкарат в непредвидени и ненужни разходи.

Ключът към успеха се крие в изграждането на навик петната да бъдат третирани незабавно и по подходящ начин. В тази статия ще Ви представя начини за справяне с едни от най-често срещаните петна по дрехите, за да можете да се наслаждавате на своя чудесен гардероб възможно най-дълго.

Ключови стъпки за предотвратяване на лекьосванеБез лекета

Без значение за какво петно става дума, най-важната стъпка е да предотвратите превръщането на петното в леке. Под лекьосване имам предвид химичната връзка, която се формира между петното и съответната материя. Стигне ли се до този етап, може да се каже, че петното е перманентно, т.е. за да се отървете от обезцветяването на плата, трябва да изрежете самия плат.

За да не се стига до подобни неприятни крайности следва да се действа бързо и методично, като:

  • Напоите веднага петното с вода (или подходящ разтворител за този тип петно, стига такъв да Ви е под ръка). За разтворителите ще говоря малко по-нататък, но дори и да нямате друго, водата е задължителна стъпка. Можете да изтичате в тоалетната и да намокрите петното, като използвате хартиена салфетка;
  • Избягвате директното затопляне на петното - пазете дрехата от всякакви източници на директна топлина, например, радиатори, директна слънчева светлина в горещ ден и др.п.;
  • Не използвате груба сила - нанесете водата или разтворителя много внимателно, с леки потупвания.

Избор на подходящ разтворител

И така, след като изяснихме първите стъпки от оказването на първа помощ на изцапаната Ви дреха, можем да разгледаме и по-детайлното третиране на петното. Преди, обаче, да минем към конкретните тъкани и разтворителите за най-често срещаните петна върху дрехите, следва да отбележа, че за успешен край на мисията Ви трябва да:

- Изберете подходящ разтворителПодходящ разтворител

- Използвате правилен метод за нанасянето му

- Потърсите правилна последваща грижа.

Сега, като сме си казали горното, можем да разгледаме и конкретните особености на отделните материи. Много е важно да не забравите да погледнете етикета на дрехата за указания, но в случай че такива липсват или не са Ви от ползва, просто се придържайте към подход, базира на вида плат.

Памук

Памукът преживява накисване, сушене и топлина (като казвам топлина визирам прането на високи градуси, но не и излагането на сух топъл въздух на петното). Въпреки че най-твърдите вариации на белия памук са лесни за избелване, все пак, аз бих била доста внимателна с хлорните белини - винаги се старая да разреждам добре. Като цяло, при петната върху памук действат доста добре детергентите и леките киселини (напр., оцет, лимонов сок и др.п.).

Вълна

Вълната е много по-чувствителна към топлината от памука и трябва да се третира леко. Можете да накиснете вълнената дреха, но трябва да я сложите да лежи изпъната, докато се изсушава, за да предотвратите сериозно намачкване. Аз използвам само перилни препарати, подходящи за вълна, и топла (не гореща) вода - избелващите средства и киселините повреждат трайно вълната. Петното върху вълнена дреха трябва да се третира с вода или препарат за вълнени дрехи, колкото е възможно по-скоро, а след това е добре да дадете дрехата на химическо чистене при първа възможност.

Синтетика

Подходът се различава в зависимост от материята. Изкуствената коприна и полиестерът могат да бъдат прани и четкани по-сурово от памука, но ще бъдат унищожени от окисляващи белини като водороден пероксид. Обикновено е най-добре да ги почиствате със стандартен перилен препарат или сапун за тежки петна.

Коприна

Коприната е голяма претенция - доста е особена и винаги иска специални грижи. Можете да обработвате петна върху коприна с вода, но вместо да оставяте мокрото място да изсъхне само, изплакнете цялостно дрехата - в противен случай ще получите петно от вода по контура на мокрото място, почти толкова лошо, колкото оригиналното петно. Глицериновите препарати за отстраняване на петна също са ефективни и неутрални.

Пет популярни петна и как да ги отстраним

Разбира се, преди да преминете към почистването на петното, следва да отчетете особеностите на материята, върху която то удобно се е настанило, като използвате насоките по-горе.

Кръв

Изплакнете незабавно с хладка вода. Ако е възможно, потопете във вода със стайна температура с детергент и оставете да се накисва за 10-15 минути. Третирайте петното с ензимен почистващ препарат, ако е възможно, или с домакински амоняк. Накрая, изперете отделно от други дрехи.

МазнинаПетна от мазнина

Третирайте незабавно с хладка вода. Ако е възможно, потопете дрехата в топла вода с препарат, като използвате предварително нанасяне на спрей или стик за петна, ако имате такива. Извадете и леко намажете с перилен препарат; поставете лицето надолу върху хартиена кърпа и оставете да стои. Повторете, ако е необходимо. За упорити петна внимателно нанесете белина или разтворител за химическо чистене от вътрешната страна на дрехата и оставете с лицето надолу върху хартиена кърпа, след което изплакнете добре.

Почистване на пот/жълтеникаво оцветяване под мишниците или по яките

Изперете с гореща вода и препарат. Ако пожълтяването стои, накиснете в топла вода и оставете петното да постои с посипана върху него сол или нанесете ензимен почистващ препарат. Белина може да се използва за премахване на оцветяването на бели дрехи като последно решение.

Доматени

Премахнете на излишния сос/паста внимателно с нож за мазане или лъжица. Нанесете течен препарат върху петното. Изплакнете със студена вода от под петното; все пак, не искате да го натикате обратно в тъканта. Изперете нормално, според етикета.

КалПетна от кал

Потопете и разбърквайте (разклащайте) дрехата в хладка вода, за да премахнете колкото е възможно повече. Нанесете препарата за пране върху останалите петна и оставете за 20-30 минути. Изплакнете и повторете. Изперете нормално и, ако е възможно, третирайте останалите петна с белина.

Надявам се да не сте от моята порода и за Вас петната по дрехите да са по-скоро неприятни инциденти, отколкото ежедневни спънки. И все пак, горната информация може да Ви бъде от полза, когато с любимата Ви дреха изпаднете в беда и търсите бърза информация.