Кампанията на BulMag „Съвременни будители“

Публикувано на 

Кампанията на BulMag „Съвременни будители“ си постави за цел да открие достойни, отговорни и трудолюбиви хора, които работят със сърцето си за България и които ни карат да се гордеем, че сме българи. Това са смелите и доблестни личности, които ни вдъхновяват да бъдем по-добри, а от постъпките им – новаторски и градивни - се учим на упорство, старание и любов!
Ще разкажем техните истории и какво споделиха те с нас за своето призвание и защо са избрали да вървят точно по този път!

Това са те – Съвременните будители:


Маргарита Мавродиева Калейнска

ас. д-р Маргарита Мавродиева Калейнска

Маргарита е ръководител на доброволческата организацията, провеждаща вече 20 години единствената в страната безплатна Лидерска академия за момичета „ГЛОУ“, променила живота на близо 1000 момичета от страната. Тя е автор на едни от първите безплатни онлайн обучения за тийнейджъри, предлагани от 2010 г до днес от Сдружение „ГЛОУ“ в тяхната онлайн платформа. Завършила е висшето си образование във Франция, но избрала да се завърне в родината си, за да работи в България за подобряване на образователната система. Доктор по „Теория на възпитанието и дидактика“ и преподавател във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“ по Педагогика. Майка на малко момиченце, автор на набиращия популярност блог за ранно детско развитие 1minmama.com

Ето какво сподели тя с нас:

Какво Ви подтикна именно към този вид дейности? Какво, според Вас, мотивира младите хора да последват примера Ви, да бъдат отговорни, градивни и да работят в полза на обществото?

„Като всеки родител, искам най-доброто за моето дете и посветих отпуска си по майчинство именно на игри и занимания за отличен старт на развитието на бебето и детето. Използвайки опита си на преподавател, започнах да ги адаптирам, така че да отнемат само 1 минута подготовка, защото толкова можех реално да отделя. Така се роди и блогът ми 1minmama.com, където публикувам игрите и заниманията, за да може и други заети родители да ги ползват.
     Лидерска академия "ГЛОУ" е уникален за страната седемдневен образователен курс за момичета на възраст между 14 и 18 години, който се организира ежегодно във Велико Търново през месец юли, провежда се изцяло на английски език и заниманията в него се водят от момичета-доброволци, които са преминали през обучението в предходни издания. Аз самата също бях участник преди много години в нея и участието промени живота ми, като ми даде много умения, които не се получават от училище. Именно това ме мотивира и до днес да посвещавам свободното си време на организацията на Академията, за да предоставя тази възможност за развитие на други български момичета.Надявам се, че все повече български младежи /и не само/ ще осъзнаят, че ние сами със своите мисли и действия "рисуваме" заобикаляща ни среда и смело да се заемат да направим заедно светът по-добър за всички!“

Денис Исметов МустафовДенис Исметов Мустафов

Денис е едва 11 клас, но вече избрал с какво желае да се занимава в бъдеще, а именно да бъде преподавател по информатика, защото за него най-ценната професия е тази на „учителя“. Денис е позитивен млад човек, който се занимава с обучението на деца, ръководител е на младежкия проект Робо Академия, финансиран от община Шумен. Част е от Градския ученически парламент и Общинския младежки съвет на гр. Шумен. Има много спечелени награди в областта на информатиката, науката и технологиите.

Пред нас той сподели следното:

Какво Ви подтикна именно към този вид дейности? Какво, според Вас, мотивира младите хора да последват примера Ви, да бъдат отговорни, градивни и да работят в полза на обществото?

 „Още преди време си зададох въпроса „Какъв искам да стана, когато порасна?“ и отговорът беше преподавател, тъй като за мен тази професия е в корена на другите съвременни професии. А защо точно преподавател по информатика или технологии? Защото за мен тази материя е много интересна и модерна за времето си, стига да съумееш да я усвоиш правилно.
Ще започна с фразата „Не всичко в нашия живот е пари“. Точно по тази причина аз се занимавам с Робо Академия, която е подкрепена от Община Шумен и е за младежи от 5-и до 10-и клас, които живеят и учат в Шумен. Също така тя е напълно безплатна, а нейната цел е да провокираме интереса и на други младежи от града да се занимават с технологии и програмиране. За мен е много по-ценно ако един ученик ми изкаже благодарност за това, че съм го научил на нещо, което ще му послужи занапред в живота, от каквато и да е награда“.

Недялка Маринова ЙордановаИнж. Недялка Маринова Йорданова

Инж. Недялка Йорданова е преподавател по компютърни технологии (програмиране, информационни технологии, информатика и програмиране с Arduino). Паралелно с това след часовете в училище тя води клуб по Роботика, клуб по Arduino и подготвя учениците за различни областни и национални състезания, от които теса спечелили многобройни награди. Г-жа Йорданова е иновативен учител, който винаги използва забавни примери, за да обясни трудните и неразбираеми термини, учи децата на търпение и упорство, мотивира ги да не се отказват и да устояват своето.

Ето какво ни разказа за себе си самата тя:

За проектите и работата ми:

 „Работя като учител по програмиране и информационни технологии в ПГМЕТТ „Христо Ботев“ гр.Шумен и от 10 години съм ръководител на клуба по Роботика в гимназията. С училищния отбор по роботика участваме в национални състезания с научно-изследователски проекти и с роботи, от където се завръщаме с медали и призови места. През тази учебна година създадохме и първата в града Робо Академия, чиято основна цел е да създадем интерес сред децата от нашия град към науката и технологиите и по-специално към програмирането и роботиката.
     Считам, че децата имат различни таланти и ако успеем да създадем интерес у тях в дадена област, то тогава този талант може да бъде развит. В своята работа аз се стремя да развивам таланти в областта на инженерните науки и по-специално в приложното програмиране. За целта използвам проектно-базирания подход като учениците сами изработват различни макети или роботи, които след това програмират. По този начин може да се наблюдава веднага действието на даден програмен код. Работата по проектите, освен че обогатява знанията и уменията на учениците по редица предмети, стимулира към творчество и креативност. Формират се умения за работа в екип, упоритост, търпение и чувство за отговорност.   
     Друг подход, който използвам в своята работа е разработването и реализирането на международни проекти за провеждане на ученически стажове в европейски страни. Опитът, който придобиват нашите ученици в реална мултикултурна работна среда е много важен фактор за тяхната бъдеща професионална кариера. Младите хора усвояват не само редица умения по специалността, но израстват и като самостоятелни личности, можещи да се справят в различни житейски ситуации.
 
Защо се занимавам с тази дейност?
 
Работата ми с младите хора, техните успехи, препятствията и трудностите през които преминаваме заедно, всичко това ме зарежда емоционално и ме прави щастлива. Да, работата е много, но когато резултатите са налице, аз се чувствам удовлетворена.     
     А защо всъщност започнах да се занимавам с тази дейност? Преди 10 години реших, че е време за промяна, че трябва нещо да променя в методите си на преподаване. В часовете по „Програмиране на Асемблер“ виждах пред себе си едни отегчени ученици, които трудно разбираха, това което им обяснявах. Тогава реших да опитам с възлагането на проекти на учениците – те включваха изработване на чертеж, запояване на елементите на схемата, програмиране и тестване на системата. Инвестирах много време и ресурси в това начинание, но методиката заработи. Всички ученици се включиха и само за няколко месеца аз имах вече 100% успеваемост в този клас.
 
Какво мотивира младите хора да последват моя пример?
 
Считам, че с моя личен пример, както и с примера на учениците от по-горните класове, резултатите и успехите, които постигаме, възможностите за експериментиране, които се разкриват в клуба по Роботика - всичко това води до мотивирането на по-малките ученици и предизвиква техния интерес към науката и технологиите. Участието в състезания също е фактор за един непрекъснат стремеж към самоусъвършенстване“.

Йолина Иванова ДобреваЙолина Иванова Добрева

Йолина е студентка по Право, последна година. Тя е амбициозен, активен и позитивен млад човек, стараещ се винаги да се усъвършенства с нови знания, които да предава на хората около себе си. В Областен информационен център гр. Шумен тя провежда срещи с ученици от 12-и клас, за да им разкаже за възможностите, от които могат да се възползват като студенти. Печелила е редица литературни конкурси през ученическите си години. Написва проект, свързан с обособяването на център, който да стимулира отпадналите деца от училище да се завърнат в образователната система, мотивирани чрез техните таланти. В момента Йолина работи като адвокатски сътрудник. Тя е прекрасният и добър пример за младите хора – да останеш в България и да следваш мечтите си!

Това е нейната история, която тя сподели с нас:

Какво Ви подтикна именно към този вид дейности? Какво, според Вас, мотивира младите хора да последват примера Ви, да бъдат отговорни, градивни и да работят в полза на обществото?

 „Завърших своето основно и средно образование в гр. Шумен. През тези дванадесет години у мен никога не се породи въпросът къде да завърша висшето си образование, защото знаех, че това ще бъде в България. Силно вярвам, че всеки трябва да остави следа след себе си, градивна за тези, които ще дойдат след него. Младите трябва да вярват в мечтите си, целеустремено борейки се за тях. Подкрепям хората, които черпят опит в чужбина и впоследствие го прилагат в България. Защото всеки опит и знание е безсмислен, ако не го предадем нататък.     
      За мен е важно образователната среда да бъде достъпна и интересна за всеки ученик, защото така ще се намали процента на отпаднали деца от образователната система. Това ме подтикна да създам проект на име "Талантът ни стимулира да учим", с който спечелих регионалния и националния кръг на конкурса "Да създаваме заедно европейски проекти". Това стана възможно благодарение на невероятния екип на Областен информационен център гр. Шумен, в частност на Галина Минчева и на опитът, който натрупах по време на стажа си там. Следвайки тази своя идея, постъпих и на стаж във фондация "Заедно в час", чиято мисия и цели изцяло споделям и от която вече могат да се възползват и жителите на Шуменска област. Всичко това, заедно със стажа при евродепутат Ева Майдел, ме обогати като личност и ми даде смелост да подтиквам младите хора, че в България не е трудно да реализираш мечтите си.“

Изабел ОвчароваИзабел Овчарова

Изабел Овчарова, или просто Изи, е момиче, което обича да твори, да вдъхновява хората и да ги прави щастливи. Тя е инфлуенсър и влогър, снима видеа и ги качва в youtube. Само на 18 години написва книга, от която продава хиляди бройки и която оглавява класацията за тийнейджърска литература на книжарници "Хеликон" само два дни след излизането си. Дебютната й книга "Щастливей", в която младата авторка споделя личната си история е носител на "Детска Вазова награда" за литература за 2019 г. С нея Изабел кара тийнейджърите да оставят компютрите и да започнат да четат книги. Номинацията за наградата идва от децата на град Сопот, а журито я подкрепя заради позитивните и вдъхновяващи послания, силния отзвук сред младите читатели и отличните отзиви и препоръки от родители, прочели книгата.    
      Изабел има два канала в youtube, в които общо има над 300 000 последователи. Най-популярният й клип има 660 000 гледания! Тя създава свой имейл, където хората може да й пишат и да споделят проблемите си, а тя с отговорите си им помага да ги разрешат. В момента пише втора книга и казва, че ще продължи да пише.    
       Като малка постоянно танцува, пее и обича да влиза в различни роли, представяйки си, че е актриса, без да подозира, че един ден ще може да прави всичко това в канала си. Извън видеата се занимава с музика, пише стихове и текстове на песни. През 2018 г. поставя началото на благотворителната инициатива #Izi2Give, чиято основна цел е да предаде посланието, че всеки трябва преди всичко да бъде добър.    
      Изабел има голяма усмивка, голямо сърце и още по-голяма мечта – да даде нещо добро на другите:
    "Вярвам много силно в посланията, които отправям, защото съм ги преживяла и съм усетила истински, въпреки "крехката" ми възраст. Посланията ми са пълни с любов и усещам, че това е причината да има хора, които вярват в тях".

Благодарим Ви, приятели, че участвахте в нашата кампания и споделихте историите си с нас!
Вашият позитивен пример заслужава нашата признателност и поощрение.

Ние от BulMag ще продължим да подкрепяме доброто и да показваме добрите примери! Защото доброто винаги води след себе си още добро!