3 лесни за отглеждане стайни растения

Лесни за отглеждане стайни растения

Стайните растения са прекрасен начин да разкрасите дадена стая и дори да я направите по уютна. Те са страхотен декор за офис, защото внасят цвят, топлина, а някои дори ухаят великолепно – на свежест! На мен лично те ми вдигат настроението след няколко часа зад бюрото. 

Независимо дали искате да освежите офиса си с малко стайни растения или да разкрасите дома си с няколко саксийни цветя, ако и Вие сте като мен, вероятно търсите наистина лесни за отглеждане стайни цветя.

Вече имам известен стаж в отглеждането на домашни растения, който включва не един или два случая с летален край. И, понеже съм реалист и не смятам да инвестирам в развитие на уменията си, просто се научих да подбирам мъдро стайните цветя, с които желая да окича дадено пространство. 

В днешната статия споделям с Вас няколко красиви, но и лесни за отглеждане стайни растения, на които доста трудно ще видите сметката.

1.   Сингониум Сингониум

Произхождащото от Централна и Южна Америка растение е характерно със своите стреловидни листа, които с времето се променят, така че започват да приличат по-скоро на неправилна звезда. 

Това е едно от най-често отглежданите стайни растения, тъй като не е никак капризно. Вирее на стайна температура между 18 и 20 градуса, като от гледна точка на светлина също не е особено придирчиво - видовете със зелени листа търпят и не толкова добре осветени места, докато тези с пъстри предпочитат светлината. 

Поливането също няма да бъде проблем. Ако като мен сте склонни да удавяте растенията с вода, сингониумът е ваш приятел - през топлите месеци трябва да се полива редовно, така че почвата да не остава суха, а през зимата може да забравяте някое и друго поливане.

2.   Замиокулкас – дърво на желанията Замиокулкас - дърво на желанията

Замио или още дървото на желанията е известно като едно от най-издръжливите стайни растения. Произхожда от Африка и се характеризира с красиви тъмнозелени листа, разположени симетрично. На ръст достига до около 1 метър височина и стои красиво в ъгъла до библиотека или друг шкаф. 

Ако сте заети и не Ви се занимава много с цветя – Супер. Няма нужда да бъдете твърде щедри с поливането. През зимата трябва да поливате Замиокулкас, когато почвата му се засуши, а през топлите месеци - дори и по-рядко.

По отношение на светлината избягвайте преките слънчеви лъчи. Растението харесва полусенчести места, а в студените месеци можете да го преместите в близост до прозорец. 

Според Фън Шуй, Дървото на желанията привлича богатството, затова е подходящо и за отглеждане в офиси.

Трябва да имате предвид, че всички части на растението са отровни. Затова, ако го отглеждате в дома си и имате малко дете и\или домашен любимец, вдигнете растението на недостъпно за тях място.

3.   Драцена Фрагранс Драцена Фрагранс

Драцената е тропическо растение, подходящо за големи и топли помещения. То е дървовидно, има безлистно стъбло и красиви мечовидни листа. Обича влажния въздух, но вирее и в по-засушена среда. 

Повечето драцени предпочитат светлината - най-добре е да са разположени в близост до прозорец, но да не бъдат изложени на пряка слънчева светлина. Драцена Фрагранс, обаче, понася и сенките.

Добре е да се полива често - когато повърхностният слой на почвата се засуши, като се следи в чинийката да не се задържа вода.

Драцените достигат голяма височина, което трябва да съобразите при избора на локация. И все пак, те са наистина лесни за отглеждане и, поне според мен, са красиви попълнения за офиса или дневната.

С горните три растения можете да сте сигурни, че няма да се провалите. Ако търсите наистина лесни за отглеждане стайни растения, които могат да издържат действията на всеки начинаещ и в същото време да са красиви, опитайте с тези. Няма да съжалявате.