Натурални бои за яйца

Натурални бои за яйца

Празникът с любимите шарени яйчица е зад ъгъла, а ние на скоро разбрахме, че има все повече хора, които боядисват яйцата си не с бои, а с натурални съставки! Въпреки, че отнема повече време от боядисване със синтетични бои, е предпочитан метод от все повече младежи, за красиви, натурални, безвредни и още по-полезни яйца! 

Проучихме въпроса и искаме да споделим изученото с вас!

Природата ни е дарила с безброй плодове, зеленчуци, подправки и билки, на които може да се доверите за обагрянето на празничните яйца. Днес ще ви споделим техника на приготвяне на натурални наситени бои от най-предпочитаните продукти.

Червен цвят:

Червеното цвекло и билката брош са най-използваните за пресъздаването на главното червено яйце. Ние препоръчваме билка брош, тъй като ако червеното цвекло не е узряло добре, ще е много трудно да направите наситен цвят. 

Пропорциите са: 2с.л. брош; 400мл вода; 2 с.л оцет

Жълт цвят:

Куркумата е най-използваната за слънчевия цвят, който е един от най-лесните цветове за пресъздаване, тъй като куркумата не изисква предварително готвене. 

Пропорциите са: 2с.л. куркума; 400мл вода; 2 с.л оцет

Син цвят:

Може би ще ти прозвучи странно, но червеното зеле създава изключително наситен, красив син цвят. 

Пропорциите са: 2с.л. червено зеле; 300 мл вода; 2 с.л оцет

Зелен цвят:

Най-лесният начин за постигане на зелен цвят е да смесите синята и жълтата боя, когато сте готови с тези цветове. Но ако не желаете да правите това, подходящите продукти са смесени Куркума и Червено зеле. 

Пропорциите са: 1с.л. куркума и 1 с.л червено зеле; 400мл вода; 2 с.л оцет

Оранжев цвят:

Този цвят е един от любимите ни, защото дава възможност да оползотворим обелките от лука, вместо да го изхвърляме. 

Пропорциите са: обелките на 2 лука; 400 мл вода; 2 с.л оцет

Кафяв цвят:

Подоготовката тук не мирише на козунаци, а на любимото кафе!

Пропорциите са: 3 чаши еспресо; 1 с.л оцет

Лилав цвят:

Лилавия цвят, колкото и красив да е, е един от най-рядко използваните за великденски яйца. Ако и ти си от нежелаещите да го включат на трапезата си, може да намалиш наполовина боровинките и да си направиш пастелен розов цвят!

Пропорциите са: 4 с.л. намачкани замразени боровинки; 300 мл вода; 2 с.л оцет


Техниката за приготвяне е една и съща за всеки цвят. В тенджера сложи съответното багрило и нужното количество вода. След като водата заври, засичай 30 минути като от време на време разбъркваш, за да може да цвета да се разпредели равномерно. Остави течността да се охлади, след което прехвърли в стъклен буркан или купа. Сега е момента и за оцета. 

Докато натуралните бои се охладжат, може да свариш яйцата. Прочети хитрината ни за здраво сварени яйчица ТУК.

Имай предвид, че боядисването може да отнеме повече време. Постави яйце във всеки цвят и ги прибери в хладилник. Проверявай ги от време на време, за да можеш да извадиш тези, с които си удовлетворен/а. А останалите, които не са достатъчно наситени, остави в хладилник и извади на следващия ден. 

След като извадиш яйцата е задължително да ги оставиш да изсъхнат, иначе има вероятност да изтриеш цвета. Последната стъпка, след като са сухи яйцата е да ги намажеш с олио за блясък.

Ако не ти се получат цветовете, винаги можеш да видиш нашите предложения за готови великденски бои. 

Ние от супермаркет BulMag се стараем да даваме най-доброто решение на нашите клиенти. Подбрали сме продукти от проверени доставчици и държим да предоставяме качествени стоки и услуги. Цените са конкурентни и са придружени с атрактивни оферти. Систематизирали сме продуктите в отделни категории, за по-лесна ориентация. Пазарувайки онлайн от нас се възползвате от допълнителен набор от възможности, които предоставяме.