Състезание по парапланеризъм

Публикувано на 

Състезание по парапланеризъм

За поредна година Верига магазини BulMag ще подкрепят красивото и колоритно събитие, радващо се на голяма популярност и емблематично за град Шумен, свързано с българския парапланeризъм.

ПарапланеризъмОт 14-и до 18-и август 2019 г. в град Шумен ще се проведе международно състезание по парапланеризъм BenFly Shumen XC Open 2019. Организатор на проявата е спортен клуб BenFly Ltd., а един от спонсорите на събитието са магазини BulMag. Състезанието се провежда от 11 години и се е превърнало в традиционно за град Шумен, именно заради локацията на града, която нарежда страната ни сред петте най-добри за равнинен парапланеризъм в света. Град Шумен предлага прекрасни условия за развитието на този спорт, заради уникалността на Шуменското плато, заобиколено от безкрайни равнини и известно като най-термичното в цялата страна, което значително улеснява старта на полета и позволява излитане при всички посоки на вятъра. 

Ежегодно Шуменското плато се превръща в средищно място за любителите на парапланеризма и за пилоти от цяла България и света за поредното издание на състезанието.

Парапланеризъм2Тази година очакваният брой участници е около 100 пилота, като заявки за включване в надпреварата са получени от Румъния, Гърция, Турция, Италия, Русия, Украйна, Полша, Япония, Китай и Виетнам.

Състезанията по парапланеризъм са уникални с това, че всеки прелет сам по себе си е непредсказуем, различен и неповторим.

Маршрутът, по който ще летят пилотите също не може да бъде предварително зададен, а се определя в момента на полета, според посоката на вятъра. Победител в състезанието е пилотът, направил най-дългия прелет, получен като резултат от сбора на всички негови прелети от петте дни на надпреварата. Именно от тук – от Шуменското плато е направен и най-големият до този момент, рекорден за България, прелет от 360 км в рамките на един ден.

По време на цялото събитие е осигурен координатор, който ще следи в реално време лайв трайковете на състезателите. Предвидени са и три микробуса и пет автомобила, които ще прибират пилотите от местата им на кацане. Финалът на състезанието е на 18-и август, когато ще бъдат отличени най-добрите участници в надпреварата.

Всички състезатели ще получат подарък от магазини BulMag – продукт от набиращата все по-голяма популярност елитна марка „Българе“.

Всички продукти с това име – млечни и месни изделия, вина, ракии, сокове, пчелен мед, крем за ръце, сапун и розова вода – се произвеждат от български производители и дават възможност да се докоснем до неподправения, истински български вкус, да съхраним българското като окажем финансова подкрепа на фолклорния ансамбъл „Българе“. Може да ги намерите само в магазини BulMag или да ги поръчате онлайн на www.BulMag.org.

Магазини BulMag като партньор на инициативата ще осигурят също минерална вода и плодове за всички пилоти през петте дни на състезанието.

Организаторите на BenFly Shumen XC Open 2019 и екипът на BulMag канят всички любители на парапланеризма, всички шуменци и гости на града да дойдат на платото и да се насладят на това колоритно събитие, да усетят тръпката и адреналина от летенето, а защо не дори и да полетят!