Как да поддържам колата чиста и подредена

Чист и подреден автомобил

Невена е адвокат и музикант; съпруга и майка; създател на YouTube поредицата за родители Mama GURU, в рамките на която споделя своя опит и се стреми да бъде максимално полезна на всички други гуру мами, с надеждата, че ще ги зареди и ще им даде още една гледна точка.

Не ви ли вбесява, когато се качите в колата, облечени с любимото си черно сако, а то стане цялото в прах? А харесва ли ви лепкавият слой или трохите на дъното на мястото за чаши? Лесно ли намирате нужните документи на колата, когато ви спрат за проверка?

Аз не съм маниак на тема чистота и ред, нито когато говорим за дома, нито когато става въпрос за колата. И все пак, на никой не му е приятно да пътува в малка кочинка. Ако искате да научите няколко лесни предложения как да поддържате чисто вътре в колата и да си откраднете идеи за въвеждане на ред в купето, продължете да четете.

I.Предложения за чиста кола

Чисти гърбове на предните седалки на колата

Ако имате малки деца, които обичат да ритат и да качват краката си на предните седалки, или пораснали членове на семейството, които пътуват в необичайна поза, заради която подметките на обувките им често се трият в гърбовете на предните седалки на колата, значи сте запознати с проблема. Много е неприятно да се качиш на задната седалка, а пред теб да се разкрие кална картина, от която да се налага да се пазиш.

Има лесно решение - просто си купете и поставете протектори за седалки за кола. На пазара се намират всякакви варианти (прозрачни, цветни, от найлон или плат - каквото ти душа иска). Борбата с малчуганите да свалят краката си от седалката не е равностойна и рядко завършва в полза на родителите. А и защо да си причиняваме стрес и лошо настроение, като можем просто да сложим протектори, които при нужда да сваляме и да перем.

Чисти стелки за кола Чисти стелки

За да ни бъде уютно и приятно в колата е добре да обърнем поглед и надолу, към местата, където държим краката си. Независимо дали сме в сухите сезони и стелките на колата се набиват с прах или преживяваме дъждовните или снежните месеци и влизаме в колата непрекъснато с кални обувкистелките на колата ще ни издадат.

Ако искаме стелките на колата да са като нови, можем да ги свалим, да ги напръскаме с препарата против петна, който ползваме за дрехите си, и, след като престоят така известно време, да ги метнем в пералнята и да ги изперем на подходяща програма. Разбира се, ако стелките са много замърсени, добре е да ги изтупаме старателно, преди да започнем цялата процедура, като в някои случаи може да се наложи да си помогнем и с твърда четка.

Гарантирано след края на разкрасителните процедури за вашите стелки купето на колата ще се усеща далеч по-чисто и в колата ще се носи приятен аромат на изпрано.

Без косми от домашния любимец по седалката

Много стопани возят своите кучета на задната седалка. Аз съм един от тях. Ако, обаче, не сте проявили предварителна съобразителност и сте допуснали любимеца си на задната седалка, без тя да е опакована добре с протектор, добре е да я почистите от космите. Това става много лесно с помощта на гумени ръкавици и пулверизатор, пълен с чиста вода.

Напръскайте седалката леко с вода, а след това си сложете гумените ръкавици и оберете с ръка космите. Става много бързо и, ако не ви се занимава с почистване на ръкавиците от космите, можете просто да ги изхвърлите.

Когато сте готови с почистванетопоставете протектор за седалка (ако ще правите обиколка с колата заедно с домашния любимец). След употреба свалете протектора, изтупайте го и го приберете сгънат в багажника, така че да ви е под ръка. След няколко такива разходки го изперете.

Да почистим местата за чашите

Ако и вашите поставки за чаши често се пълнят с трохи или падат в жертва на разляти напитки, можете да наденете един обикновен чорап на достатъчно голяма чаша и, като използвате подходящ препарат за почистване (аз си служа с препарат за стъкла, защото винаги имам у дома), почистете гнездата за чашите. След като сте готови с това, можете да сложите по една силиконова форма за мъфини във всяка дупка. Така лесно можете да извадите формите, когато се замърсят, и да ги измиете на чешмата.

Кошче за боклук в колатаКошче за боклук в колата

И едно последно предложение за поддържане на чистота в колата: сложете си мъничко кошче за боклук отстрани, на шофьорската врата. Така, когато си отворите бонбон или изядете закуската си, ще можете да изхвърлите боклука в кошчето, вместо да го слагате директно в поставките за чаши или пък в отделението на вратата. Когато се понапълни, извадете кошчето и го изпразнете от отпадъците. Разбира се, при нужда можете да го измиете, за да бъде то с добър вид и да не се разнасят неприятни миризми.

II.Предложения за подредена кола

Да подредим документите на колата в жабката

Няма как, всички съхраняваме в колите си набор от задължителни документи, които трябва да представим на компетентните органи за проверка, когато ни спрат с колата. Но е много по-удобно те да са добре подредени и да ги намираме при първо посягане. Затова, в жабката на колата можете да държите папка органайзер, в която да подредите всички нужни документи. Упражнението с въдворяването на ред при документите в колата ще бъде полезно в още една насока - гарантирано ще откриете в архива си доста ненужни неща, които да изхвърлите.

Край на разпилените торби и чанти Органайзер за торби и чанти

Много е неприятно да напазаруваш и да качиш торбата в колата, а при първия по-голям завой покупките ти да се озоват на земята. Същото важи и за личните принадлежности и документите, които се разпиляват, когато дамската чанта падне.

Решението е лесно: сложете си закачалка на облегалката за глава на предните седалки. Обикновено се монтират много лесно, чрез кука, която се закача на предната седалка. Така винаги можете да си закачите чантата или пазарската торба и да не се тревожите, че ще настъпи безпорядък в движение.

Ред в багажника

Продават се доста предложения за организиране на багажното пространство, в случай че автомобилът ви не разполага с такива решения фабрично. Аз харесвам тези помощници, които се поставят лесно. Обичайно, една разделяща стена се монтира чрез велкро, така че се оформя отделение в багажника, където можете да подредите нужното (препаратите, течността за чистачки, маслото, антифриза и всякакви други неща, които иначе се търкалят в багажника ви и ви принуждават да ги местите всеки път, щом решите да натоварите повече багаж).

Съхранение на детски играчки в колата

Ако детето ви пътува заедно с някои от любимите си играчки, а това води до безпорядък на задната седалка и пода пред нея, можете да си вземете някакъв малък кош, в който да ги прибирате след всяко пътуване. Ако това не ви допада, можете да се снабдите с органайзер за седалка на кола. Така ще имате на разположение много джобове, в които да подредите всичко необходимо в колата - играчки, кърпички, торби или друго.

Пазарски торби в колата

Вероятно и вие ходите на пазар най-често с автомобила си. Това предложение ще помогне не само да внесете малко ред в колата, но и да не забравяте да носите пазарските си торби, когато отивате на пазар. Аз, например, често ги забаравям.

Затова, взех решение да ги държа в колата, като за целта сгъвам всички без една, която служи за съхранение на останалите торби. След това я закачам на закачалката на предната седалка или с карабинер, поставен на дръжката за ръка над задната врата.

Това са моите предложения, с които се надявам да ви дам полезни идеи как да поддържате колата си чиста и подредена. Все пак, прекарваме доста време в автомобилите си и е добре да ни бъде приятно.