Почистване вкъщи без химикали

Почистване на дома без химикали

Невена е адвокат и музикант; съпруга и майка; създател на YouTube поредицата за родители Mama GURU, в рамките на която споделя своя опит и се стреми да бъде максимално полезна на всички други гуру мами, с надеждата, че ще ги зареди и ще им даде още една гледна точка.

Когато станах майка за първи път съвсем истински и осъзнато пожелах да потърся алтернативи на обичайното почистване с препарати и така да спестя на бебето си досега с вредни химикали и да предотвратя риска от развиване на алергии заради тях. Определено ми се искаше да избегна максимално употребата на препарати с химикали, особено когато бебето започне да пълзи.

В резултат на своите разсъждения, като майка и домакиня с известен опит си дадох сметка, че няма да бъде толкова лесно да намеря достойни за мен заместители на силните препарати, с които почиствам най-замърсените места - канала и сифоните на мивките, банята и тоалетната, фурната и котлоните. Но все пак, благодарение на изобилстващата информация и тестовете, които проведох, стигнах до следните предложения за почистване на дома без химия:

1.Домашен препарат за почистване на подовете

Можем успешно да почистим всички подови настилки вкъщи с разтвор от оцет и вода в съотношение по свой вкус. Ако подът вкъщи не е в твърде лошо състояние, т.е. липсват упорити петна, аз приготвям смес от оцет и вода в съотношение 1:10. Ако пък са налице замърсявания, които се нуждаят от по-специално внимание, може концентрацията на оцета значително да се повиши. И не се тревожете за миризмата на оцет - тя изчезва сама след 10-тина минути. Ако все пак желаете да постигнете по-различен аромат, добавете към домашния препарат за почистване на под малко от препарата за миене на чинии или няколко капки етерично масло.

2. Домашен препарат за бърсане на прахДомашен препарат

За да се справя с домашния прах с естествени средства съм изпробвала две домашни формули:

  • вече коментираната смес от оцет и вода, като оцетът може спокойно да бъде заменен със сок от лимон;

  • препарат от равни части лимонов сок и растително масло (зехтин, слънчогледово олио или друго, което Ви се намира под ръка) - тази смес е подходяща за почистването на домашен прах от дървени повърхности. Допълнителното предимство на използването на растително масло е, че - поне според моите лични наблюдения - този домашен препарат има антистатично действие и препятства бързото натрупване на нови количества прах по мебелите.

3. Домашен препарат за почистване на банята

Всичко, от което се нуждая, за да почистя банята без химикали, е оцет и/или лимонов сок и сода за хляб. Содата за хляб е страхотен абразив, а опитната домакиня добре знае колко неприятни отлагания се намират около тоалетната чиния, по страниците на мивката, по най-долния ред на плочките, както и по всички повърхности, върху които попада вода в резултат на ползването на банята. За да се справим с тях е необходимо да приготвим гъста смес от оцет и сода или лимонов сок и сода, с която да намажем всички замърсени места. След като местата с отлагания са третирани с този домашен препарат без химикали, трябва да изчакаме да подейства 10-тина минути, след което можем да изтъркаме с четка или просто да изплакнем с течаща вода (в зависимост от степента на замърсяване).

Колкото до металните и други лъскави повърхности в банята (например, батерията на мивката, душа, бутона на казанчето), те могат отново да заблестят с помощта на разтвор от оцет и вода в съответно съотношение. Ако варовиковите натрупвания са твърде много, може да се наложи да напълните една найлонова торбичка с бял оцет, която с помощта на ластик да вържете за слушалката на душа (обикновено там положението е най-сериозно) и така душът да престои за една нощ.

4. Почистване на фурната без химикали

Почистването на старателно замърсената фурна е сериозно изпитание дори за най-популярните и силни препарати за фурна. Затова на мен ми се струваше напълно изгубена кауза да успея да я почистя, като използвам домашен препарат за фурна. Но се оказа, че има решение, което работи за мен. Ето какво опитах и какви резултати постигнах:

паста от вода, сол и сода - смесих тези три съставки в съотношение 1:1:3 и с получената смес намазах фурната, която предварително бях избърсала с влажна гъба. Оставих да подейства за няколко часа и след това измих. Не бих казала, че успях да се справя с най-сериозния нагар по фурната, а и изобщо не ми допадна частта с бърсането на грапавата смес от фурната. Допълнителен минус е това, че според инструкциите на производителя моята фурна не би трябвало да се почиства с абразиви;

  • Пари от оцетпари от оцет - в дълбоката тава на фурната сипах около литър вода и добавих пълна чаена чаша оцет. Включих на специалната програма за почистване на фурната (ако нямате такава, можете да включите на 150 градуса и да оставите фурната да работи така около 30-40 минути, докато стъклото на фурната се изпоти). След края на програмата отворих фурната и изчаках няколко минути, за да се охлади, след което избърсах старателно с гъба. С доста упорито търкане фурната се почисти добре;

  • спрей с лимонтузу и сода за хляб - във вода разтворих лимонтузу и сода и с образувалия се спрей напръсках (с помощта на пулверизатор) цялата фурна. Оставих да подейства няколко часа и след това с влажна кърпа изчистих фурната. Загорелите мазнини се отчупиха като на парчета.

5. Почистване на канала и сифоните

Каналът и сифоните почиствам успешно със сода и оцет. Двата компонента правят реакция, която наподобява препаратите за отпушване на канал. Просто поръсвам произволно количество сода в канала или върху сифона и го заливам с оцет. Оставям да преседи и изплаквам с вода. Решетките на сифоните на баните и цедките на сифоните на мивките допълнително измивам с вода и препарат за чинии.

Ето така се справям с почистването на дома без химикали. Не казвам, че никога не използвам готови препарати, закупени от любимия ми магазин BulMag Супермаркет, но като цяло се старая да сведа употребата им до минимум, понеже, за съжаление, извън къщи децата и без това са изложени на контакт с достатъчно агресивни елементи.