Как да организираме играчките в малко пространство

Подреди играчки в малко пространство

Невена е адвокат и музикант; съпруга и майка; създател на YouTube поредицата за родители Mama GURU, в рамките на която споделя своя опит и се стреми да бъде максимално полезна на всички други гуру мами, с надеждата, че ще ги зареди и ще им даде още една гледна точка.

Ако и вашите мъници вече са натрупали много играчки у дома и ясно виждате на хоризонта задаващите се нови купища играчки, значи, и вие като мен сте в непрестанно търсене на добри идеи за организация на играчките в малко пространство. В тази статия ще се опитам да дам няколко предложения, от които, ако не друго, можете да почерпите вдъхновение.

Използвайте забравените пространства Използвай всяко пространство

Често пропускаме да обърнем поглед нагоре и да измислим начини да оползотворим стените в тяхната горна част. Независимо дали предпочитате съхранение в затворен шкаф или на полици, и двата варианта могат да се приложат, като шкафовете или полиците се разположат в най-високите части на стените. Естествено, детето не може да стигне толкова високо, затова, ще трябва в тези нови пространства да съхраняваме играчките, с които то в момента не си играе.

Аз, например, често прибирам част от играчките на моята малка сладка Аделина, а друга част оставам достъпни за игра. По този начин замествам купуването на нови играчки. В крайна сметка, колко играчки са нужни на детето? Когато текущите играчки и омръзнат, вадя прибраните и прибирам тези, към които е изгубила интерес. Именно за тези смени може да послужат високите шкафове или полици за съхранение на играчки.

Други места, за които забравяме, са стените зад вратите. Независимо колко близо до стената е вратата, винаги може да се поставят тънки лавици, на които да се сложат камиончета и колички, малки кукли или дребни книжки.

Прибирайте под леглата

Дори да не сте си купили легла, които имат фабрично създадени места за съхранение (ракли или чекмеджета), при всички положения под леглата ви има място, което скучае и само събира прах. Вместо да оставяте тези пространства неизползвани, вкарайте ги в своя услуга, като купите кутии за съхранение на играчки или просто намерите стари кашони с подходящ размер. Така лесно ще приберете голямо количество играчки. А, освен това, детето лесно може да вади без чужда помощ тези играчки, отваряйки чекмеджетата или издърпвайки кутиите.

Ако става дума за ракла, т.е. матракът се повдига с механизъм, това пространство може да пази скрити играчките, с които детето не си играе, или други вещи, чието старо място може да използвате за прибиране на играчки (например, можете да приберете зимните дрехи на детето там, а да използвате скрина за играчки).

ЗакачайтеЗакачайте

Продават се практични закачалки за врати, на които вместо дрехи можете да закачите органайзери за обувки, където да приберете дребни играчки. Така любимите кукли на дъщеричката ви или фаворитите сред количките на сина ви ще са винаги изложени и детето (или вие) ще може бързо да намери това, което то търси.

Кошове

Вероятно имате немалко играчки, с които детето рядко играе, но ви се свиди да изхвърлите или подарите. Такива, например, може да са обемните плюшени играчки. Кошовете за играчки не са най-добрият избор за играчките, с които детето играе всеки ден (едва ли искате да изсипва по няколко пъти ежедневно съдържанието на целия кош, за да намери играчката, която търси, а след това да водите дискусии за прибирането му). Но те могат да намерят приложение при плюшените играчки или пък топките.

Первазите на прозорците

Ако прозорците в детската стая или спалнята са достатъчно широки, те могат да послужат за идеално съхранение на книжки или кутии с играчки (а защо не и двете, едно върху друго). Все пак, когато разполагаме с малко пространство и много играчки, добре е да ползваме всеки сантиметър, а первазите са често забравяни като вариант.

Това са моите пет предложения за съхранение на детски играчки в малко пространство. Надявам се да ви вдъхновят и да ви помогнат да разрешите поне малка част от проблемите с прибирането на играчките. И все пак, не забравяйте - няма по-добро решение от това да не се прекалява с покупките и всичко ненужно да се изхвърля или дарява.

Организирай играчките