5 полезни зимни храни

5 полезни зимни храни

Невена е адвокат и музикант; съпруга и майка; създател на YouTube поредицата за родители Mama GURU, в рамките на която споделя своя опит и се стреми да бъде максимално полезна на всички други гуру мами, с надеждата, че ще ги зареди и ще им даде още една гледна точка.

Зимата все още е в разгара си и, макар затоплянето да ни кара да мечтаем за пролет, зимният сезон все още е тук и можем да се възползваме от него. Така както има редица полезни плодове и зеленчуци, на които се наслаждаваме през пролетта, лятото или есента, има и такива, които да включим в менюто си през зимата. А ето и най-полезните сред тях.

Цитрусови плодове

Цитрусови плодове

Може би, ще решите, че комунизмът ни е повлиял и затова свързваме портокалите с Коледа, но, на първо място, съм дете на прехода и нямам сантимент към “онова време” и, на второ - има съвсем обективни причини цитрусовите плодове да влизат в списъка ми с любими зимни храни.

Именно зимата е сезонът на пресните цитрусови плодове, а, като се имат предвид всички грипни вълни, които ни заливат в студеното време, допълнителните дози витамин C не са никак излишни. Само един портокал съдържа необходимата ни за целия ден доза витамин C, а като бонус получаваме и витамин B1 и фолат.

Кореноплодни зеленчуци

Кореноплодни зеленчуци

Ако търсите добър източник на минерали и витамини през зимата, не се колебайте да се спрете на кореноплоден зеленчук. Морковите, червеното цвекло, гулията, ряпата са все чудесни варианти. Добрата новина е, че можете да приемате тези зеленчуци както в рамките на основното си хранене, така и за закуска.

Можете да започнете своята студена зимна сутрин със сок от кореноплоден зеленчук. Морковът, например, е един много добър избор. Пресният сок от морков ще бъде ваш добър приятел в грижата за кожата - витамин А и бета-каротенът ще ви пазят от вредните слънчеви лъчи, ще подпомогнат хидратацията и регенерацията на кожата ви и ще повишат количеството колаген в нея. Това са малък брой от ползите, които ще усетите, ако изберете да пиете пресен сок от морков.

Тиква

Тиква

Тиквата е друг много подходящ избор за зимното ви меню. От една страна, тя има богато съдържание на пектин, който помага за изчистването на дебелото черво и намалява холестерола.  От друга страна, тиквата е с ниско съдържание на калории, което контрастира на фона на всички популярни зимни ястия. Тя е засищаща и много вкусна, а за приготвянето и има много начини - може да си я приготвите на пара, да я изпечете с мед и орехи, да я направите на супа или пюре. Сладкият и вкус я прави любимо ястие на много от малките деца.

Чесън

Чесън

Може би, не е сред най-предпочитаните аромати, но чесънът е уникален по своето съдържание, а и - нека си признаем - допълва вкуса на редица ястия.

Чесънът съдържа алицин и тиосулфат. Те предпазват организма от инфекции и му помагат да се бори с тях, ако те възникнат. Като се има предвид колко дълго сме изложени на опасност от грип всяка зимачесънът може да бъде добър приятел в борбата с грипа и не бива да се подценява.

Ябълки

Ябълки

Ябълките са едни от малкото плодове, които, макар да не се раждат през зимата, могат да издържат през целия студен сезон. Есенните сортове могат да допълват всекидневната ви диета през зимата, като запазват своя вид и вкус, стига да се съхраняват правилно.

Ако похапвате ябълки през зимата, си гарантирате ползи за храносмилането и кожата, а също така работите за превенция срещу диабета, анемията и рака.

Ябълката може да се яде директно, без каквато и да е обработка, и затова е добър вариант в забързаното ежедневие през зимата. Ако винаги носите в чантата си една ябълка, няма как да останете гладни. Плодът, обаче, може да се включи и в най-различни приготвени ястия - салати, основни ястия и сладкиши. Зависи от вашия вкус и времето, с което разполагате, но определено не бива да подминавате с лека ръка ябълките, когато става дума за зимното ви меню.

Пролетта сякаш е почти на прага ни, но все още сме далеч от момента, в който ще се радваме да пролетните зеленчуци. Затова, използвайте горните предложения за вдъхновение и открийте онези плодове и зеленчуци, които ще ви доставят наслада и ще помогнат на организма ви да бъде здрав през оставащите зимни месеци.