Правилна грижа за кожените обувки

Грижа за кожените изделия

Невена е адвокат и музикант; съпруга и майка; създател на YouTube поредицата за родители Mama GURU, в рамките на която споделя своя опит и се стреми да бъде максимално полезна на всички други гуру мами, с надеждата, че ще ги зареди и ще им даде още една гледна точка.

Погледнете към своята колекция от обувки. Твърде вероятно е повечето от тях да са от най-различни видове кожа. От набук до велур всеки вид кожа се използва заради своите качества, но, разбира се, си иска своето - подходяща грижа, която да позволи на обувката да живее дълго и да ни служи вярно. Следвайки тези няколко прости стъпки, вие ще осигурите достоен живот на обувките си.

1. Почистване Почистване

Първата стъпка от правилната грижа за кожените обувки е почистването. Всички процедури по поддръжка на обувките следва да започват с нежно почистване на мръсотията от обувките със сух и мек парцал. Ако обувките имат финиш, използвайте мек сапун и влажна кърпа, за да ги почистите. Обърнете внимание, че посочвам именно кърпата като инструмент за почистване на кожени обувки, а не гъба. Гъбите често съдържат химикали, които, влизайки в контакт с кожата, могат да я повредят. Ако кожените обувки нямат финиш, можете да използвате специален сапун за седло (сапун за кожа), като накрая отстраните задължителни излишното количество от повърхността на обувката. След като нанесете сапуна за седло, можете да оставите кожените си обувки да го попият. Той съдържа специална вакса, която защитава кожата от атмосферни влияния.

Ако кожените ви обувки имат петна от вода или сол - често срещано явление през зимния сезон, използвайте ⅔ вода и ⅓ бял оцет, за да забъркате “магическа отвара” за почистване на петна от кожени обувки. Просто забършете добре обувките с тази смес, докато петната изчезнат.

Горните правила за почистване не се отнасят за велураВелурът е капризна кожа, но пък красотата му определено си струва усилията.

За да почистите велурените си обувки ги изсушете много добре. След това използвайте специална четка за велур, за да отстраните мръсотията. За твърди петна ползвайте твърдите метални косъмчета, а за потъмнели участъци и зацапано - гумения край на четката.

2. Грижа Грижа

За да бъде кожата здрава и красива се нуждае от защита и полиране. Именно те предпазват кожените обувки от външни влияния.

На първо място, полирайте с восъчен полиращ продукт. Той ще накара цветът на кожените обувки да засияе. Уверете се, че сте втрили добре лака във всяка гънчица на обувката, за да сте сигурни, че упражнението си е заслужавало.

Когато приключите с полирането, погрижете се за защитата на кожените си обувки. На пазара се предлагат голям набор от продукти за защита - за мазане или спрейове - зависи от вашите предпочитания. Просто следвайте стриктно указанията за употреба и полирайте и нанасяйте защитен продукт поне веднъж месечно, а при лоши метеорологични условия - и по-често.

3. Съхранение Съхранение

Правилното съхранение на обувките също има важна роля за техния дълъг живот. Ако искате кожените ви обувки да ви служат вярно още дълго време, не пренебрегвайте момента със съхранението им.

Важно е кожените обувки да не се прибират влажни. Ако обувките ви са мокри, натъпчете ги с вестник и ги оставете да изсъхнат естествено за една нощ. След това, приберете ги в калъф, за да ги предпазите от напрашаване и пряка слънчева светлина. Велурът прави изключение. Той трябва да се съхранява на въздух (т.е. без калъф), но отново да бъде далеч от слънчевите лъчи. Разбира се, не позволявайте обувките да се мачкат при съхранение.

Спазвайте горните съвети и спасете своите кожени обувки. Кожата е материал, който изисква известно внимание, но, за сметка на това, се отплаща за грижите с дълга и вярна служба. А какво по-красиво на краката от чифт здрави и обгрижвани кожени обувки?