6 идеи как да въведем ред в кухнята

Ред в кухнята

Невена е адвокат и музикант; съпруга и майка; създател на YouTube поредицата за родители Mama GURU, в рамките на която споделя своя опит и се стреми да бъде максимално полезна на всички други гуру мами, с надеждата, че ще ги зареди и ще им даде още една гледна точка.

Кухнята е едно от местата в нашия дом, където прекарваме доста време. Освен това, аз съм поддръжник на тезата, че храната е полезна, когато е сготвена с любов. Затова, видът на кухнята ми и това да ми е удобно да работя в нея за мен са все важни неща. Ето и някои идеи как можете и вие да въведете ред в своята кухня.

Създайте си работни станции в кухнята

В кухнята, всъщност, се извършват далеч повече задачи от едното готвене. Затова, преди да се заемете с пренареждането на своята кухня, помислете добре какво вършите всеки ден там. Обособете кътове или работни станции, където да организирате пособията, нужни за всяка такава дейност, така че да ви е удобно и приятно да я извършвате. Приготвяне на храна, съхранение на продукти и някои вещи от бита (например, опаковъчни материали, торби за пазар, принадлежности за шиене), почистване, изхвърляне на отпадъци, правене на кафе и чай - това са сред моите ежедневни занимания, които тръгват от или финишират в кухнята.

Подредете кухнята според задачитеПодреди кухнята според задачите

Много е важно да си дадем сметка, че времето и усилията, нужни за всяка задача, са пряко свързани с резултата от нея. Ако сме организирали зле своето кухненско пространство и постоянно ни се налага да правим диагонални тигели, за да свършим това или онова, има голям шанс кухнята да е едно от най-неприятните за нас места. И обратно, ако подредим всичко, така че да е логично и удобно, да ни спестява излишни движения, тогава ще се чувстваме по-мотивирани да завършим задачите си. Хладилникът, мивката, плотът за рязане и приготвяне и готварската печка е добре да са подредени според поредността, в която ги ползваме (първо, вадим от хладилника, после - мием, режем и готвим).

Нека всичко нужно в кухнята да е на една ръка разстояние

Използвайки примера с готвенето по-горе, ви давам още един детайл за размисъл. Къде в задачата стоят съдовете (купи, тенджери и пр.)? Ами ако те се намират в противоположния край на кухнята, и то в най-високите шкафове? Значи, вадим от хладилника, мием, режем, а после - мием си ръцете, за да извадим стълбата и да я закараме до другия край на кухнята, където да се покатерим и да свалим нужните съдове, в които да сложим продуктите, и т.н. Ето как с едно на пръв поглед съвсем невинно и незначително решение можем да си причиним неудобство в кухнята, което да ни дразни и мъчи всеки ден.

Съдовете е добре да са близо до мивката (съответно, и до миялната), подправките и бъркалките и другите прибори за готвене - до фурната и котлоните, ножовете и дъските - до къта за приготвяне, брашното, захарта, формичките за мъфини и сладки, миксера - до частта за печене, и пр.

Защо не и по двеИзползвай пространството максимално

Има някои неща, които са ми нужни на две места в кухнята. Например, захарта ми трябва, когато приготвям сладкиши, т.е. искам да имам захар в шкафа с нещата за печене. Но захар ми е нужна и всеки ден, когато правя чай или кафе, а това в моята кухня е съвсем отделна работна станция. Затова, вместо да правя компромис с едното и да си причинявам неудобство в даден момент, купувам два пакета захар и имам две кутии със захар на двете места. Вие помислете дали имате подобен казус за решаване и не се колебайте просто да купите по две от всеки нужен продукт. Така кухнята ви ще бъде много по-добре организирана, каквото ще е и времето ви.

Видимост

За мен е практично подредбата на всичко в кухнята да позволява бързо да установя, ако даден продукт ми липсва или е на изчерпване. Първо, всяко нещо си има място - не сменям местата на кухненските си помощници или на хранителните продукти. И второ, всичко в кухнята е така подредено, че да се вижда с един поглед.

Отварям хладилника и веднага знам дали ми трябва кисело мляко или сирене; поглеждам в шкафа с консервите и знам, че царевицата, която моята малка сладка Аделина така обича, е на привършване (а аз не искам да настъпи катаклизъм, като се наложи да и обяснявам, че няма царевица и ще купим после от магазина).

Красивото е полезноКрасиво и полезно

И накрая, да не забравяме, че кухнята е част от нашия дом. И, независимо дали пийваме често вино там с приятели или това е помещение, в което крак на гост не пристъпва, все пак, на нас самите също трябва да ни бъде приятно да пребиваваме там, докато вършим домакинските си задачи. Това означава, че, освен да се стремим към една добре подредена кухня, ние трябва да мислим и за естетиката.

Вместо най-обикновена пластмасова кутия, в която да съхраняваме солта, можем (а и е по-екологично и здравословно) да изберем красив стъклен буркан с надпис; вместо да държим брашното в пакета и да забърсваме постоянно брашно от рафта, по-добре е да си харесаме някой симпатичен контейнер, в който да го изсипем.

Е, това са моите идеи за организирана кухня. Надявам се и на вас да ви бъдат от полза и да превърнете кухнята си в едно наистина удобно и красиво място.