С деца на пазар - как да успеем да напазаруваме заедно с малкото си дете

С деца на пазар

Невена е адвокат и музикант; съпруга и майка; създател на YouTube поредицата за родители Mama GURU, в рамките на която споделя своя опит и се стреми да бъде максимално полезна на всички други гуру мами, с надеждата, че ще ги зареди и ще им даде още една гледна точка.

Ако и вие като мен си отглеждате едно малко зверче у дома и ви се налага да отидете на пазар заедно с него, продължете да четете. В тази статия ще ви разкажа за своите трепети по време на приключението, което представлява пазаруването с малко дете, и ще споделя с вас триковете, които прилагам, за да успея в това предизвикателство.

Моята малка сладка Аделина - вече на цяла 1 година и 9 месеца, приема пазара с върховно вълнение. Както вече съм споделяла в рамките на своята YouTube поредица, ние не разполагаме с лукса баби и, следователно, с моя мил съпруг - Велизар, извършваме всички дейности или като си ги разпределяме, така че единият да гледа Ади, или в нейната незаменима компания.

И така, независимо от силния ни стремеж да избягваме пазаруването заедно с нашето малко дете, неведнъж се е налагало да я натоваря на количката в супермаркета и да напазарувам с нейна “помощ”. В такива случаи, се старая да не пренебрегвам първото си правило за успешен пазар:

1. Водете си помощник

Стига да имам тази възможност, задължително избягвам пазаруването единствено в компанията на Ада. Старая се да съобразя деня и времето за пазар с програмата на мъжа си, за да може да отидем на пазар с нашето дете заедно и да си помагаме в тази сложна задача.

Когато останалите трикове се изчерпят, на помощ идва разнообразяването на ролите - ако досега единият е прекарал повече време в магазина с Ади, другият от нас я поема, за да може тя да се разнообрази и да бъде с другия си родител. Първият, съответно, има задачата да се мобилизира и да приключи пълненето на количката възможно най-бързо, като се възползва от липсата на своята досегашна “помощница”.

И като казвам помощница, тук идва моментът да споделя с вас и втория трик за успешен пазар с дете, който прилагам, а именно

2. Дайте задачи на дететоДайте задача на детето

Поне при нас това действа безотказно. Ако на зверчето вече не му се стои на пазарската количка и е готово да скочи от нея и да се втурне из магазина, аз я свалям и започвам да и давам малки задачки: “Ади, моля те, подай ми онази консерва!” или “Помогни на мама и носи тази чантичка!” и тем подобни. Аделина веднага се самодисциплинира и приема тези малки мисии много сериозно. Разбира се, не може да се очаква концентрацията и интересът да траят твърде дълго. Затова, се налага да бъда изобретателна и да помисля за нов трик.

3. Возене на пазарската количка

Вече споменах по-горе, че при нас това удоволствие винаги присъства по време на пазар с малко дете. И наистина, цялото приключение започва именно с това да сложим стотинка и да си вземем количка, на която Ада с радост да се повози известно време.

Докато се плъзгаме величествено с пазарската количка из коридорите на супермаркета, държа вниманието на Ади ангажирано, като го насочвам към подходящи продукти (или по-скоро го отклонявам от неподходящи, за да избегна бурни викове и стонове по повод пакет бонбони или някой шоколад с мегаразмер).

И когато пазарът е към своя край и идва моментът да се наредим на касата, да разтоварим продуктите на продуктовата лента, да ги приберем и да платим - процес, който може да накара всяка мама гуру да получи естествена прическа от настръхналите си коси, аз прилагам последния трик:

4. Бързо преминаване през касата

Първият начин да постигна този резултат е да оставя количката с продуктите на своя мъж и с Ади бързо да напуснем касовата зона, като се насочим към занимания след нея в очакване на нашия татко. Ако за беда не съм в присъствието на съпруга си, възприемам подхода да държа Ади седнала на пазарската количка възможно най-дълго време и без да я изпускам от поглед. Така  успявам да натоваря всички продукти на лентата и да изляза извън опасната касова зона, където тя може с едно протягане на ръчичката си да свърши куп бели. Точно заради примамливите сладки изкушения, разположени около касите на височината на малко дете, престоят в тази зона за мен е твърде притеснителен и се стремя да бъде минимален.

Прибирането на продуктите в торбите оставям за след касата. Маркираните покупки мятам с гуру замах обратно в количката и, едва след като платя и се отстраня от опашката окончателно, се заемам с подреждането на багажа. Във всеки голям магазин има специално предвидени за целта места, които използвам по предназначение.

И така, с помощта на горните тактики и стратегии пазарът с малко дете е малко по-малък ужас в нашето семейство. Дали триковете ще работят и при вас зависи от индивидуалностите на вашето мъниче, но ви окуражавам да ги опитате. Разбира се ако сте в района на Варна, Шумен или Търговище можете да се възползвате от услугата на онлайн Супермаркет BulMag и да поръчате всичко необходимо, а те ще ви го доставят съвсем безплатно. Така ще избегнете гореописаните кошмари и ще сте спокойни за вашите покупки.