Сладко от грозде

Сладко от грозде

Гроздето – Плода на боговете

Есента в България носи изобилие от плодове с изключително полезни качества и свойства. А когато се консумират пресни и добре узрели, те се превръщат в суперхрани, с които поддържаме доброто си здраве и настроение.

Гроздето е плод, който най-често ни идва на ум, когато стане есен. То е с висока захарност, но калориите, които дава са полезни. Енергията и тонуса, които освобождава в организма се усещат веднага, след като сте си го хапнали. Причината за това е бързото преминаване на захарите, които съдържа в кръвта. Гроздето има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата ни система. Богато е на редица витамини, като – C, B и A, както и на доста минерали, като - калий, калций, фосфор и желязо. Помага при високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, артрит, подагра, бъбречни и жлъчни проблеми.

Бурканче с гроздово сладко

Мили Дами, за щастие, по-хладните температури носят цяла гама от сезонни лакомства, от които да направите вкусни есенни блюда. Нашето предложение е една изключително лесна рецепта за домашно сладко от грозде:

Необходими продукти:

 1. Грозде – 1 кг без семки 
 2. Захар – 800 г 
 3. Вода – 150 мл 
 4. лимонена киселина – 1 ч.л.

Всички необходими продукти може да си осигурите с онлайн поръчка на: www.BulMag.org

Гроздово сладко приготвяне

Начин на приготвяне:

  • Измийте гроздето добре и оберете само зрънцата, които трябва да бъдат 1 кг;
  • За приготвянето на сиропа смесете водата и захарта в голяма тенджера и ги сложете на котлона да заврят;
  • 5 минути след завиране изсипете вътре гроздето;
  • Ако температурата е висока, намаляваме и оставяме да ври 30 минути;
  • След като изключим котлона, оставяме гроздето да престои, 6-7 часа в захарния сироп;

Бурканчета с гроздово сладко

 • Поглеждаме гъстотата на сладкото и ако ни се вижда рядко, варим до желаната гъстота;
 • Сложете лимонената киселина в него и го сложете да се вари за около 1 минута;
 • Ако желаете в края на варенето може да добавите някакъв аромат: ванилия, индрише;
 • Веднага сипваме готовото сладко в предварително затоплени сухи бурканчета. След като ги затворим, объръщаме с капачката надолу. Оставяме така, докато бурканчета напълно се охладят.

Сладкото от грозде сервираме към мекици, палачинки, бухти.

Да Ви е сладко!

Десерт с гроздово сладко

Уважаеми Господа, в сезона на гроздето сме сигурни, че Вие вече сте предприели необходимите действия за изготвяне на безспорния еликсир на младостта – Виното и в следващата ни статия ще си позволим да дадем няколко съвета за неговото подходящо съхранение.

Дотогава BulMag пита – знаете ли, че можете да замразите червено и бяло грозде и да ги използвате като цветни кубчета лед в любимите си напитки? Това ще донесе допълнителен, специален акцент към любимите газирана вода или шампанско.

Гроздето и всички останали пресни есенните плодове е препоръчително да се консумират в подходящия за тях сезон, така те са по-богати на  хранителни вещества, защото се берат узрели. И по-вероятно е да са отгледани на местно ниво, което е в полза на местната икономика. При нас повечето плодове и зеленчуци са с български произход, така, че не се колебайте, а смело вземайте пазарската чанта и тръгвайте към най-близкия BulMag Супермаркет.