Житен режим

Житен режим

Какво представлява?

Целта на житния режим е духовно и физическо пречистване, практикувано и дадено от учителя Петър Дънов. Този режим не причинява стрес и метаболитен дискомфорт, а има за цел да ни тонизира и детоксикира. Обратната връзка от повечето преминали режима показва, че след него, хората са изпълнени с повече енергия и позитивни емоции.

Житния режим продължава 10 дни, като всеки ден се хапват 100гр жито, 3 ябълки, 9 ореха,  мед и лимон и минимум литър и половина преварена вода. Житото е богато на витамини В1, В2, Е, РР, натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, както и на фибри и антиоксиданти.

Въпреки че не е необходима специална подготовка е препоръчително 10 дни преди старт да употребявате по-лека храна и да намалите солта и кафето (стимулиращи напитки). Ако преминете само на растителна храна преди старт, процесът ще е малко по-лек за вас. 

Подгответе се за тежкия период през 2 и 3 ден. Тогава телата преминават през общо неразположение, което се изразяват в главоболие, чувство на глад и нервност. Тези оплаквания се превъзмогват с няколко чаши преварена вода, може да хапнете и орехи и мед. Ако имате други оплаквания, болки, прекалена раздразнителност, мрачни настроения и подобни - се консултирайте с лекар или спрете режима. Не забравяйте, че целта му е духовно и физическо пречистване, по-бодро настроение и чувство на лекота. 

Кога се прави?

Житният режим може да се прави ежегодно, като се стартира или в понеделник или в сряда, няколко дни след пълнолунието през месец Февруари. Ако пълнолунието е в края на месец Февруари, режимът се прави след пълнолунието през месец Януари. През 2023 година, житният режим ще се проведе от 8 до 17 Февруари 2023.

Как се приготвя?

Вечерта измийте добре 100гр грухано жито и с лъжица сипете в еднолитров термос. Залейте с вряла трапезна вода BulMag догоре и затворете. Един час преди закуска бавно '’сдъвчете'' житената вода като добавите мед и лимон пожелание. 

Житото се разделя на три части, хапва се бавно и преди ядене се изпиват поне 2 чаши с преварена вода, като изключим сутрешната чаша. 

Мога ли да правя житен режим? 

Житния режим не е само за здрави хора, но за да приключите режима успешно, със сигурност се изискват мотивация и дисциплина. Нашата практика показва, че дори и вашите близки и приятели, трябва да се заредят с търпение, защото с гладен човек, трудно се общува 😀

Съветваме ако имате заболяване да се консултирате с личен лекар преди старт на режима. 

Не може да се практикува от кърмещи и не е подходящ за хора с цьолиакия (непоносимост към глутен). 

Отпостване 

Въпреки че казахме, че режимът е 10 дни, от много източници ще чуете, че е 30 дни. Това е защото смятат 10 дни предварителна подготовка, 10 дни активен детокс и 10 дни захранване след края на режима. 

Захранването или отпостването е не по-малко важна част от процеса, тъй като позволява на тялото ни да се върне към нормално хранене, без стрес. То започва на обяд на десетия ден като към житото, ябълките и орехите добавите ''ангелска супа''. Тя се приготвя в леко подсолена вода като прибавите 3 цели, обелени картофа, няколко стръка нарязан магданоз и пожелание черен пипер, праз или лук. Може да се хапне на десетия ден, евентуално да се дояде на следващия. 

След житния режим се обръща внимание на плавно захранване, с чувство за мярка. Не се преяжда, не се консумират хляб, пържено, мазно, консервирани, пикантни или подправени храни, тъй като такива грешки могат да доведат до стомашни проблеми и други неразположения. Хапваме предимно плодове, варени или печени зеленчуци и постепенно минаваме към обичайното хранене.

Какво е важно да знаем?

  • Яжте след изгрев и преди залез. 
  • Пийте много вода! Тя помага за очистителния процес. Важно е тя да е трапезна и преварена. 
  • Дъвчете добре житото! 
  • Всичко се измива добре с топла вода. 
  • Ако страдате от стомашни проблеми, използвайте грухано жито или лимец. Той се приготвя по-бързо и е по-поносим и мек от житото. 
  • Дори да не успеете да издържите 10 дни, не се притеснявайте. Все е нещо! 
  • По време на режима, не е хубаво да се пият чай и кафе, но ако не можете без тях, опитайте зелен или билков чай.  
  • Отпадъците от храната по време на режима като обелки от ябълки, орехови черупки и прочие, се събират и се заравят на чисто място в природата след приключване на режима.

Ябълки и орехи