Кафени навици, които остаряват тялото по-бързо, казва диетолог

Кафени навици

Всеки път, в който пиете кафе, е важен!

Ако имате нужда от чаша кафе, за да започнете деня си, не сте сами – всъщност вие сте мнозинство. Според проучване на Националната асоциация на кафето, 62% от американците пият някаква форма кафе всеки ден. И макар това кафе да не е непременно нездравословно, има няколко лоши навика, които могат да допринесат за по-бързото ви стареене, ако пиете кафе по определени начини.

Лиза Московиц, RD, главен изпълнителен директор на NY Nutrition Group, автор на The Core 3 Healthy Eating Plan и член на медицински експертен съвет, дава предложения какво точно да избягвате следващия път, когато отидете да вземете чаша кафе.

Пиене на кафе вместо хапване на закуска

Мнозина казват, че закуската е най-важното хранене за деня, така че, разбира се, заместването й с кафе не може да бъде добро за цялостното ви здраве. Според Московиц, "пропускането на това основно време за хранене може да доведе до по-малко питателна диета", по-специално такава, която противоречи на здравословното стареене. Вместо да пропусне закуската и да отиде направо на кафе, Московиц предлага „закуска, състояща се от пресни плодове, пълнозърнести храни и ядки или семена“ за закуска, пълна с фибри и антиоксиданти

Приемането на леко и изключително сладкокафеКапучино

Ако не искате да пиете кафето си черно и предпочитате да добавите сметана и подсладители, справедливо предупреждение: това може да повлияе на вашето здраве, в зависимост от това колко добавите. „Умерените количества захар във вашата диета са добре, но прекаляването със захарни пакети всеки път, когато имате нужда от добавка, може да се натрупа извънредно“, казва Московиц. По-конкретно, с напредването на възрастта може да наблюдавате значително увеличение на кръвната захар, възпаление и много други здравословни състояния.

Пиене на кафе вместо водаКафе вместо вода

Пиенето на вода е навик, който мнозина често забравят, но когато пиете много кафе, това може да бъде рецепта за дехидратация и бедствие, когато става въпрос за цялостното ви здраве. Според Московиц, заменянето на водата с кофеин, „може да доведе до дехидратация, която може да повлияе негативно на кожата, храносмилането, енергийните нива, усвояването на хранителни вещества и дори ставите“.

Пиене на кафе през деня и през нощта.Кафе през деня и ноща

Когато става въпрос за избор кога да пиете кафето си - направете всичко възможно да се придържате към сутринта. Дори ако кофеинът не ви държи будни късно през нощта, това не означава, че трябва да пиете чаша точно преди лягане.

Според Московиц, "кофеинът е стимулант, който когато се консумира твърде близо до лягане, ще наруши адекватната почивка. Лошият сън може да причини хаос върху възстановяването, имунната система, настроението, енергията, метаболизма и всичко между тях."

Използване на изкуствени подсладителиИзкуствени подсладители

Ето каква е сделката с изкуствените подсладители – дори ако изглежда, че е добра идея да ги добавите в кафето си, вместо да се придържате към истинските неща, те всъщност имат сериозно влияние върху вашето здраве в дългосрочен план.

Според Московиц, „не само [тези подсладители] са невалидни в хранително отношение, но и нехранителни подсладители като сукралоза и аспартам могат да навредят на нивата на инсулина, здравето на червата, което влияе на всички жизненоважни пътища в тялото и да ви накара да жадувате за повече сладко в общо през целия ден."