Какво не бива да се съхранява в хладилник

Какво не бива да стои в хладилника

В повечето домакинства мисълта за хладилник поражда сигурност. Когато искаме нещо да се съхрани за по-дълго време, хладилника е първото място, което ни идва на ум. Но има продукти, на които ниските температури не само могат да променят вкуса и хранителните качества, ами могат и сериозно да навредят. Днес ще Ви представим 6 продукта, които не бива да се съхраняват в хладилник!

1.Домати и картофи

Домати и картофи

Съхранявани в хладилник, доматите губят вкуса и качествата си и променят текстурата си заради ниските температури. Препоръчително е доматите да се съхраняват на сухо и прохладно място като така се улеснява и доузряването им.

Картофите всъщност се развалят при ниски температури вместо да се съхраняват. Ниските температури на хладилника превръщат нишестето в захар, което променя вкуса на картофите и ги прави неприятно сладки. Препоръчва се да се съхраняват на сухо и в хартиени пликове, за да останат пресни за по-дълго време.

2.Шоколад

Шоколад

Забелязвали ли сте как понякога се получава бял слой върху шоколадите? Това се дължи на ниските температури, които карат кристалите на захарозата в шоколада да излизат на повърхността и да образуват този бял цвят. Освен, че цвета е неприятен за окото, той води до загуба на естествения вкус на шоколада. За това се препоръчва да държите шоколада на стайна температура.

3.Цитрусови плодове

Цитруси

Познат факт е, че цитрусовите плодове растат на по-горещи и тропически места. Поради тази причина хладилника никак не им се отразява добре. Ниските температури не само им отнемат вкусовите качества, ами и вместо да ги съхранят за по-дълго време, всъщност ги развалят. Други такива плодове, които се развалят при престой в хладилник са банани, диня, праскови, авокадо и други.

4.Сухи сирена

Сухи сирена

Звучи като лудост да не държиш сирене в хладилник, нали? Но всъщност в някои случаи, в зависимост от вида сирене, студа може да навреди вкусовете на този деликатес и дори да го направи напълно безвкусен. Например пармезанът не изисква съхраняване в хладилник. Вместо това е препоръчително да се съхранява в херметически затворен контейнер на стайна температура.

5.Лук и чесън

Лук и чесън

Тези два зеленчука също нямат място в хладилника, защото при ниски температури се втвърдяват и губят качествата си. Освен това влагата може да стимулира растежа на вредни бактерии и плесени, което ще ги направи негодни за консумация. Лукът и чесънът се нуждаят от сухо и хладно място за съхранение, препоръчително в платнена торбичка.

6.Червено вино

Червено вино

За запазване на оптималните качества на червеното вино месеци наред, то трябва да се съхранява на прохладно, тъмно място, най-желано в изба или маза при температури между 10°C и 14°C. Не всеки обаче има в дома си такова помещение. Намерете място, което най-много се доближава до изискваното и сложете бутилката в наклонено положение, така че виното да опира корковата тапа. Това предотвратява изсъхването на корка и евентуалното проникване на въздух в бутилката, което би могло да доведе до окисляване и влошаване качеството на виното. 

Това бяха част от продуктите, които не е препоръчително да съхранявате в хладилник. Вие колко от тях държите в хладилника си? А искате ли да направим втора част? Намерете ни във Facebook, Instagram и Tik Tok и споделете своето мнение! 

Разгледай и втората част за да видиш още 5 продукта, които не трябва да съхраняваш в хладилника.

Приятна и успешна седмица!