Студентски хитрини 2 част

Студентски хитринки част 2

Какво да опаковаш за университет?

Стартирането на студентския живот е невероятно приключение и незабравим момент, но от друга страна е един от най-стресиращите моменти в живота както на студента така и на родителите! Тревоги дали ще му стигнат дрехите.. колко вилици трябва да вземе.. а сешоар дали ще се събере в багажа? Въпросите са много, а ако се пътува със самолет стават тройно повече..

Сигурна съм, че колкото се вълнувате толкова и се притеснявате. Знам, защото и аз бях на това място преди една година. Като втора година студент в чужбина съм научила няколко мъдрости относно студентския багаж и сега ще ги споделя с Вас! Това е втората хитрина от поредицата ни за студенти. Ако не сте прочели първата може да го направите ТУК.

Подходящи дрехиПодходящи дрехи

- Като за начало си помислете къде отивате. Ако университета ви е в Англия ще трябва да си вземете дъждобран, ботуши за дъжд и повече дебели дрехи. Ако отивате към топлите страни опаковайте повече летни дрехи.. Разбирате логиката..

- Проучете дали университета ви има изисквания за специална униформа или забрана за дадени дрехи. Ако дънките са забранени, може би ще е по-добре да опаковате повече официални панталони.

- Aко мислите, че ще се запишете в някой клуб, който изисква специална екипировка (пример: плуване), вземете специалната екипировка. Разбира се, можете да я закупите и на място, но защо да не спестите някой лев, ако вече е в гардероба ви. Ако мислите, че ще ви предстоят интервюта, не забравяйте официалната риза.

- Ако ще живеете в общежитие, опаковайте пижама, с която не се притеснявате да ви видят. Пожарната аларма се включва и в 3 през нощта!

- Вземете си любимите дрехи, които носите постоянно в ежедневието си. Ако не сте носили тази шапка от както сте я купили, много е вероятно да не я носите и в тази нова страница от живота ви.

Снимки

Не ви е нужен целият гардероб! Повярвайте ми! През повечето време ще носите един и същи анцунг с любимата широка тениска. И не ви трябват всички обувки. Вземете няколко чифта, които си отиват с всичко и ще са подходящи за времето.

Снимки

Снимки и спомени не са задължителни, но преместването от дома в чуждо общежитие или квартира може да накара и най-коравия човек да тъжи. Принтирайте няколко от любимите снимки и ги сложете между страниците на книга, която така или иначе ще вземете със себе си. Не заемат много място, а когато ги окачите на стената, празната стая мигновено става по-уютна! Вземете си любимата чаша, одеяло, картичка, награда… Нещо, което ще ви доближи до топлината на дома.

Училищни принадлежностиУчилищни принадлежности

Мисля, че лаптопа е едно от най-важните неща за студента. Може да си записвате бележки на лаптопа по време на лекция, да ходите до библиотеката с него, да седнете да пишете есе на някое кафе или дори в леглото! Проучете дали университета ви разрешава лаптопи по време на лекции! Ако не – със сигурност ще са ви нужни тетрадки и химикали. Също така ще ви е нужна голяма чанта или раница. Нещо, в което ще може да поберете лаптоп, тетрадки, обяд и всичко нужно.

Документи и техникаДокументи и техника

Документите ви винаги трябва да са с вас, особено ако учите в чужбина. Паспорт, лична карта, акт за раждане, завършено основно образование, договор за общежитие, прием в университет.. Не забравяйте, че някой от документите ще трябва да преведете, легално разбира се, в преводаческа фирма. Това ще са документи, с които ще трябва да си изкарате банкова сметка, телефонна карта.. Аз си преведох акта за раждане и документ за завършено основно образование.

Tip: Ако отивате в чужбина НЕ забравяйте да си изкарате Европейска Здравноосигурителна карта. Тази карта Ви дава правото на спешна медицинска помощ в държава членка на ЕС.

Не забравяйте, че някои чужди страни са с различни контакти от нашите и ще ви трябва адаптер!


Разбира се, няма закон срещу това какво да опаковаш. Всеки се чувства у дома с различни предмети, а да си направиш дом в университета е едно от най-добрите неща, които може да направите за себе си. Вие сами ще се убедите след първата ви година колко много неща всъщност не са ви трябвали. Аз лично осъзнах, че на мястото, на което отивам също има магазини и всички шампоани и душ гелове, които бях помъкнала, нямаше никаква нужда да нося.

Това беше 2-ра част от нашите студентски хитрини. Искате ли да направим трета част? Намерете ни във Фесйбук и Инстаграм - и споделете своето мнение и/или задайте Вашите въпроси! Приятна учебна година!