Как да си направим суши?

Как да си направим суши у дома

Сушито е традиционно японско ястие от варен, подправен ориз обикновено гарниран с риба или други морски продукти, а в много случаи само с плодове и зеленчуци

Необходими продукти:

за приготвяне на 6 чаши ориз

500 гр. Ориз за суши (късозърнест ориз)

2 1/2 чаши вода - 620 мл. 

за приготвяне на оцета за суши

4 с. л. оризов оцет

2 с. л. захар

1 с. л. сол

Начин на приготвяне:

Измийте много добре ориза под течаща, хладка вода, като го поставите в гевгир и нежно разбърквате. Мийте докато водата се избистри (да остане колко се може по-малко "бяла" вода), след което оставете да се отцежда за около 30 минути.

Сложете ориза в съд за варене и добавете водата, която трябва да го покрие не повече от два пръста. Започнете да варите на най-висока температура, до завиране на водата. След това похлупете с капак и намалете огъня до възможно най-слабия и оставете така за 10 минути или докато водата не се поеме напълно от ориза. Махнете от котлона и оставете настрани за 10-15 минути без да откривате капака. Поставете ориза в по-широк съд, къде ще може да разбърквате в по-късен етап.

В отделен съд пригответе оцетът за ориза. Включете котлона на средна температура. В удобен за бъркане съд сложете оризовия оцет, солта и захарта. Бъркайте докато захарта се разтопи. 

Топлата смес от оризови оцет се изсипва при все още топлият ориз и с дървена лъжица започва да се бърка. Много е важно да бъркате внимателно, като се опитвате да не мачкате ориза.

След като сте объркали ориза добре, завийте с кърпа и оставете да престои, докато изстине добре на стайна температура, и никога в хладилник. 

Вашия ориз за суши е готов!

Необходими продукти за суши:

Водорасли за суши (нори)

Пушена сьомга / Ролца от раци / или друга риба по ваш вкус

Авокадо

Краставица

Моркови

Сирене "Филаделфия"

Сусам

Соев сос

Маринован джинджифил

Уасаби

Начин на приготвяне:

Сьомгата (или всяка друга плънка, която сте избрали), трябва да се нареже на тънки ленти по дължина. В случай, че сте избрали краставица, то е важно първо да я обелите, да разрежете на две по дължина и да издълбаете месестата част, след което да нарежете по дължина на ленти. Препоръчително е предварително да си подготвите всички продукти и купички с вода.

За да е по-лесно почистването на бамбуковата рогозка,  препоръчваме да я "опаковате" плътно с обикновено кухненско фолио. Поставете лист нори с лъскавата страна надолу и с леки движения разстелете ориза за суши (добре изстинал)  отгоре. Оризът не трябва да е нито на много дебел слой, нито прекалено тънък - достатъчно, за да покрие норито без да прозира отдолу.

Съвет: По-лесно това ще стане, след като намокрите ръцете си.

По средата подредете плънката, която може да изберете според вкуса си - от сьомга, сурими или вегетерианска. В случай, че правите някои от по-дебелите видове суши, като "Калифорния" , например, плънката се поставя в края. При хосомакито, обаче тя е в средата, тъй като то е значително по-малко по размер и се използва половин лист нори.

Повдигнете единия край на бамбуковата подложка и започнете внимателно да навивате, и да натискате, докато се оформи хубаво руло.

Вземете остър нож и се опитайте да нарежете ролцата с минимални движения. В противен случай има риск те да се разпаднат. Препоръчваме след всеки разрез ножът леко да се намокря и почиства. 

Сушито се сервира с японски соев сод, уасаби и маринован джинджифил.

Как се яде суши?

Повечето хора предполагат, че суши трябва да се консумира с пръчици, но всъщност е напълно нормално да ядете определени суши хапки, като хосомаки и нигири с пръсти. Също така използвайте джинджифила между различни видове, а не като допълнителна съставка. Така ще сте готови за нов вкус и ще подпомогнете храносмилането

Към азиатските продукти