Пластмасата, без която можем

Пластмасата, без която можем

Невена е адвокат и музикант; съпруга и майка; създател на YouTube поредицата за родители Mama GURU, в рамките на която споделя своя опит и се стреми да бъде максимално полезна на всички други гуру мами, с надеждата, че ще ги зареди и ще им даде още една гледна точка.

Няма нужда от кой знае какви встъпителни думи по темата. Всички знаем за вредите от употребата на пластмаса. Наясно сме как замърсяваме природата с пластмасите, които ползваме, и никак не липсват данни за вредните пластмаси, които избираме да употребяваме и в бита. Тук ще Ви предложа няколко решения, с които можем да се освободим поне от една част от пластмасата, която внасяме във всекидневния си живот. Някои от тях успешно прилагам у дома, а други нямам търпение да изпробвам.

Изхвърлете пластмасовите купи, чинии и прибори

Независимо, че малкото Ви дете се справя по-лесно с леките прибори и посуда от пластмаса, можете спокойно да ги изхвърлите, като ги замените с такива от бамбук. На пазара са налични достатъчно предложения от този екологичен материал, който едновременно ще гарантира здравето на детето Ви, защитата на околната среда и Вашата чиста съвест.

Друг вариант е да давате на мъника обикновени прибори, чинии и чашки, съобразени с неговия размер. Лично аз не съм ползвала никога друго освен порцеланови купички и чинийки и метални прибори за Ади. Чашите, в които и даваме мляко, са малки чашки за кафе, с чиито размери се справя отлично от най-ранна възраст, а от доста време насам си пие и в големи чаши за чай. Чинийките и купичките са детски, но, както казах - изработени от порцелан.

Отделно от това, можете да направите основен преглед на наличните дъски, големи съдове и прибори за готвене и сервиране. Всичко пластмасово спокойно може да отпътува към кофата за боклук, за да бъде заменено с дърво, стъкло, метал.

В хипермаркет BulMag Grand Mall във Варна може да откриете щанд на марката Tupperware. Те произвеждат продукти от пластмаса, която е безвредна за хората и околната среда. Повече за марката, техните продукти и мисията им да опазят околната среда и здравето на живите организми може да прочетете от ТУК!

Използвайте торби за пазар от текстил Пазарски чанти от текстил

Ако и Вие имате цял шкаф или чекмедже, отделени специално за прибиране на найлонови торбички, значи е време за промяна. Купете си текстилни торби/чанти и, щом се отправите на пазар, не забравяйте да ги вземете със себе си. Друг вариант е просто да стоят в колата, за да ви бъдат винаги под ръка. Нещо друго, което аз намирам за важно предимство на текстилните пазарски чанти освен предпазването от замърсяване, е тяхната издръжливост на големи натоварвания и удобството при носене. За разлика от тънките найлонови чанти, които лесно се късат и прерязват пръстите, текстилните им братовчеди са далеч по-надеждни и комфортни.

Спрете да ползвате найлонови торби и чували за боклук

Заменете тези вредители с кошчета за смет, които имат подвижна кофичка. Хвърляйте отпадъците директно в кофата, а след това, по стария метод, занесете кофата до контейнера за отпадъци и изхвърлете съдържанието. Най-сетне можете да измиете добре кофата с вода и сапун и да я върнете на мястото и. Този начин е далеч по-екологичен и хигиеничен (за разлика от кофти найлоновите пликчета, които оставят неприятна миризма). А освен всичко друго, ще спестите и пари от купуването на тонове торби за смет.

Аз започнах да практикувам такова събиране на боклука в баните. Просто грабвам кофичката и я изсипвам в голямата кофа за смет.

Намалете употребата на сламки, чаши, чинии и прибори за еднократна употреба Посуда за еднократна употреба

И без това тези вредители са безкрайно неудобни. Чупят се лесно, а предвид предназначението си са способни да причинят големи поразии (едно счупване на вилица, докато набождате парче лазаня или навивате от любимата си паста Болонезе, може да остави на бялата ви риза страхотен спомен). Освен това, пластмасовите изделия за хранене и пиене за еднократна употреба са сред най-големите замърсители в света. В допълнение, често се произвеждат от неподходящи видове пластмаса, които, влизайки в контакт в вашата топла или ледена храна/напитка, влияят на нейните качества.

Като алтернатива на пластмасовите може спокойно да използвате обикновени чинии, прибори и чаши и в офиса, които да миете и прибирате.

Избирайте за децата си играчки и дрехи от естествени материали

Дървените играчки и парцалените кукли са прекрасни. Те ще дадат на детето ви представа за усещането при допир с нещо истинско. Освен това, са по-здрави и издръжливи (а това е важно, като се имат предвид заложбите на всяко малко човече). Могат и да се мият и перат - това гарантира хигиената. Колкото до дрехите и обувките, използвайки такива от естествени материи, намаляваме риска от алергични реакции и дразнене на нежната детска кожа. Да си признаем, освен качествени, те са и далеч по-красиви.

И ето, горните 5 предложения може да не са за всеки, но съм сигурна, че сред тях сте намерили поне едно, което можете да приложите за себе си и своето семейство. А дори и мъничка крачка в правилната посока все пак ни доближава до едно по-красиво, по-здравословно, по-щастливо бъдеще на Земята.