Студентски хитрини 3 част

Студентски хитрини част 3

Как да спестим пари като студенти?

Аз съм втора година студент в чужбина и в последния месец ми се наложи да се срещна с доста студенти, които са първа година. Започнах да им споделям триковете, които аз прилагам и се изненадах като разбрах, че всъщност те не са толкова широко разпространени, колкото си мислех. Как да спестим пари като студент?.. Звучи лесно, но дали всъщност е? Днес ще ви споделим 5 начина, по които да спестите някой лев от вашето ежедневие като студент.

Toва е третата ни хитрина от поредицата ни за студенти. Ако не сте прочели първите две хитрини, може да намерите Част 1 от ТУК и Част 2 от ТУК


Кафе

85% от населението на Земята пие кафе. Ако ти си от останалите 15% пак продължи да четеш, защото кафето може да се замени с всяка напитка близка до вкуса ти. Правили ли сте си сметка колко е разхода ви за кафе за един месец? А ако пиете два пъти на ден? Сумата е голяма, особено за студент. Вземете си една хубава чаша и се предизвикайте за една седмица да пиете само домашно приготвено кафе!


Сподели Netflix с приятели

Гледате ли Netflix? Знаете ли, че в един акаунт на Netflix може да имате до 5 профила? Споделянето и разделянето на сумата ще помогне не само на вас, но и на вашите приятели!


Готви си

Храненето навън е скъпо. Сметките са прости.. Ако всеки ден се храните по 3 или дори 2 пъти на ден навън ще ви излиза… много! Когато си готвите у дома, купувате продукти, с които може да направите няколко порции. Така със същата сума, но в продукти ще спечелите няколко хранения. Aко знаете, че ще сте цял ден в университета или на работа, се постарайте да си приготвите обяд в една кутия. В началото ще е трудно, но ще си струва.


Евтините магазини

В първата хитрина за студенти ви посъветвахме да проверите какви намаления получавате като студент, защото повечето магазини за дрехи и обувки, транспорт, кина и заведения предлагат страхотни отстъпки. Това също може да помогне на бюджета ви, но ако нямате отстъпки за студент ви съветваме да разучите магазините около вас и да намерите тези с най-хубавите цени. Не винаги по-евтиното е по-лошо!

Прочетете първата ни хитрина за студенти, за да разберете коя карта ви дава отстъпки!


Таблица

Ако искате да следите вашият бюджет ви съветваме да си направите таблица в Excel. Направете я както на вас ви е удобно, но ако нямате идеи може да погледнете в интернет, който е пълен с идеи. Направете колона, в която да пишете колко харчите и друга, в която да записвате колко печелите. Така ще може да видите колко много пари всъщност човек дава за ненужни неща. Задавайте си бюджет за месец или за седмица и се опитвайте да се придържате към него. Надяваме се това да е в полза!


Това беше 3-та част от нашите студентски хитрини. Каква искате да е следващата? Намерете ни във Фесйбук и Инстаграм - и споделете своето мнение и/или задайте Вашите въпроси! Приятна учебна година!