Сварени и здрави яйца?

Сварени и здрави яйца

Здрави и сварени! 

Може би един от най-големите проблеми, които се срещат по Великден е смятането на какво количество яйца да вземеш, колко 'може би' ще се счупят при варене.. та да имаш достатъчно за цялото семейство. 

Няма нужда от математика, а от няколко трика:

1. Прясно яйце

Можеш да се увериш, че едно яйце е прясно като го поставиш в съд с вода и 2-4 лъжички сол. Прясното яйце ще потъне във водата. А ако яйцето ви има печат върху черупката, може да го почистете с топла вода, мека гъба и сода за хляб.

2. Варене

Бабиния трик за запазване на яйцата от спукване е да поставиш стар (но изпран) чорапогащник върху яйцата в тенджерата преди да започнеш да ги вариш. С други думи, да ги 'завиеш' така, че да не могат да се чукат едно в друго. 

А процеса по варене трябва да е подобен на това:

  • Яйцата са наредени на 1 ред в по-дълбока тенджера
  • Трябва да са със стайна температура, когато се поставят за варене 
  • Заливаме ги със студена вода, не повече от 3см над черупката 
  • Добавяме сол и оцет във водата. Това предпазва яйцата от напукване и помага за по-лесното обелване след това. 
  • Слагаме капак на тенджерата и варим на средна температура, не на силна! 
  • Варим в зависимост от предпочитанията ни за яйцето. 8-10 минути са достатъчни за твърдо сварени яйца.
  • След като са готови ги поставяме в студена вода. Може да добавите и лед ако имате, за да се изстудят още по-лесно.
  • Боядисваме чак, когато са напълно изстинали.

3. Напукани яйца

Все пак ако някое яйце се е пукнало, ти препоръчваме да не го боядисваш, защото белтъка веднага ще се оцвети, освен ако не си използвал натурални бои. Има 2 възможности за оползотворяване на спуканите яйца:

  • Да ги украсим с термо стикери. Те се поставят върху яйцето и се слагат заедно с него в гореща вода. Стикера се стяга и залепва на яйцето, правейки го спукано, но здраво! 
  • Да нарежем яйчицето и да го сложим в зелената салата с репички.

4. Изцапани дрехи

Случва се да се развихрим прекалено много в процеса по боядисване и съответно да ни е нужен трик за почистване на боя от дрехи. Тайната е аспирин! Стриваме едно хапче и търкаме петното с праха. Оставяме за максимум 15 минути и изплакваме със студена вода. След това перем в пералня.  

5. Трик за най-сигурните 

За здрави яйца и лесно белене можем да пробием с игла широкия край на яйцето преди варене. Но бъдете внимателни, не е лесно и е възможно яйцето да изтече ако дупката е много голяма.

Ние от супермаркет BulMag се стараем да даваме най-доброто решение на нашите клиенти. Подбрали сме продукти от проверени доставчици и държим да предоставяме качествени стоки и услуги. Цените са конкурентни и са придружени с атрактивни оферти. Систематизирали сме продуктите в отделни категории, за по-лесна ориентация. Пазарувайки онлайн от нас се възползвате от допълнителен набор от възможности, които предоставяме.