Закаляване на детето преди студеното време

Закаляване на детето

Невена е адвокат и музикант; съпруга и майка; създател на YouTube поредицата за родители Mama GURU, в рамките на която споделя своя опит и се стреми да бъде максимално полезна на всички други гуру мами, с надеждата, че ще ги зареди и ще им даде още една гледна точка.

Както, може би, вече сте разбрали, моята малка сладка Аделина е на цяла 1 година и 9 месеца. Вече е и “ученичка” - от няколко седмици ходи на детска ясла, и се справя отлично с адаптацията и контакта с бацили. И, като стана дума за бацили, в тази статия ще споделя с вас какви средства  за закаляване на бебето и детето сме използвали още от раждането на Ади, така че да се уверим, че отглеждаме едно здраво дете.

I. Закаляване чрез въздух

     1. Температура в стаята на бебето

    Освен полезния контакт с бактерии, който постигаме, като не изпадаме в крайности по отношение на почистването на дома и контакта с нормалните мръсотийки навън, още от новородено Ади вирее на температури у дома и на открито, които често се приемат с шок от мои познати родители.

    След като се прибрахме от родилното в мразовития януари на 2017 г., у дома поддържахме средна дневна температура от около 20 градуса. На тази температура у дома при бебе Ада беше облечена еднослойно  (боди с дълъг ръкав и ританки) и в много редки случаи - с една допълнителна жилетка. В допълнение, независимо от минусовите температури навън, задължително проветрявах стаята, в която тя се намира, няколко пъти на ден (разбира се, не съм допускала тя да бъде изложена на течение или по друг начин да рискуваме тя да настине).

     2. РазходкиРазходки

Разходките на чист въздух стимулират естествения процес по терморегулация на тялото. През топлите месеци бебето може да бъде извеждано на разходка още от раждането си, а през студените - около втората седмица. Разбира се, облеклото следва да бъде съобразено, а най-важно е бебето да се пази от вятър и влага. В случай че зимното време е тихо, без вятър и дъжд, спокойно можете да изведете новороденото на разходка за 10-тина минути първия път, като увеличавате престоя навън с по 5 минути на ден.

     3. Въздушни бани

    Бебето може да стои по голо телце за кратко още от раждането си. Оказва се, че въздушните бани (т.е. стоенето на бебето голо), точно както разходките на чист въздух, имат благоприятно въздействие върху нервната система на бебето и водят до по-спокоен сън и по-голям апетит. След като навърши около 1 месец и половина, с Ади започнахме да практикуваме гимнастиката за бебета, като по време на гимнастиката Ади беше често само по памперс или съвсем леко облечена. В тази статия няма да се спирам подробно на темата с гимнастиката за бебета и защо тя е толкова полезна, но искам набързо да отбележа, че сме правили гимнастика с Ади в добре проветрена стая, при обичайната температура в стаята и поне час - час и половина след кърмене. Намирам съчетанието между гимнастиката и въздушните бани за много добро решение.

    Намирам за удачно именно тук да спомена и това, че след като Ади започна да пристъпва, я оставях да ходи съвсем босичка дори навън, а когато проходи (което се случи в студените месеци), тя дълго време ходеше боса или по чорапки вкъщи. Този контакт на бебешките крачета и пода е полезен не само за развитието на стъпалата, но и калява детето. Естествено, не би трябвало бебето да стъпва босо по студена настилка (например, плочки) и веднага трябва да бъде обуто, ако телцето му започне да изстива. За да се уверим, че на бебето не му е студено трябва да проверяваме горната част на гръбчето, малко под якичката на блузата. Подвеждащо е да се следи, като се пипат крайниците на детето, особено когато са открити.

II. Закаляване чрез вода

     1. Къпане с по-хладна водаКъпане с по-хладка вода

Като казвам по-хладна, изобщо нямам предвид студена вода. Добре е бебето да се къпе с топла, но не и гореща вода, тъй като, от една страна, по този начин се изнежва и това благоприятства лесното настиване, а от друга, прекалено топлата вода изсушава кожата и може да доведе до други проблеми. От раждането на Ади се старая водата за къпане да не бъде твърде топла, а когато поотрасна, някъде към 7-8 месеца, започнах да понижавам допълнително градусите на водата, така че усещането при поливане да бъде за леко охлаждане.

     2. Обливане на стъпалата

    Сигурно всеки от вас е чувал своята баба или майка поне веднъж в живота да казва, че от краката се настива най-лесно. И жената е била напълно права - рефлексогенните зони свързват стъпалата с горните дихателни пътища и са първите ни “предатели” при настинка. Известно е, обаче, че обливането на крачетата с хладна вода за няколко секунди стимулира функционирането на надбъбречните жлези и така укрепва имунната система.

     3. Контрастни душове

    След като бебето навърши поне 1 годинка, може да опитате с контрастните душове, стига на мъничето да му е приятно. Аз ги прилагам на Ади някъде от навършването на 1 година и половина, като за целта за секунди променям температурата на водата от душа и след това отново се връщам към първоначалната. Така редувам топла и “студена” вода няколко пъти в края на банята. Както съм споделяла в едно от видеата си, от самото начало, след като започнахме да използваме ваничка за бебе, използвам слушалката на душа за къпане на детето, вместо да наливам вода в кофа или друг съд и да я поливам с чашка, например. Това ми позволява да правя контрастни душове с топла и малко по-хладна вода лесно и удобно.

III. Закаляване чрез слънце

     1. Слънчеви баниСлънчеви бани

Излагането на слънце за ограничено време и с подходящо облекло има чудесно действие върху здравето на дететоСлънчевите бани, проведени разумно, стимулират синтеза на витамин D в организма, а той от своя страна е важен за костните тъкани. Бебетата, които са родени през слънчевата част от годината имат късмет и често няма нужда да приемат витамин D като добавка, ако са излагани достатъчно на слънчевите лъчи.

     2. Слънцезащита

    Малките бебета имат много нежна кожа и са податливи на слънчево изгаряне. Поради това, те трябва да се предпазват от силните слънчеви лъчи, като просто не се излагат на тях. Ако става дума за пролетта, есента и зимата, когато слънцето не е толкова силно, новороденото може да бъде на шарена сянка и дори да стои на припек за кратко, но през летните дни трябва да сме особено внимателни и бебето да бъде на сянка под навес. Както вероятно сами знаете, използването на слънцезащитна козметика за бебета не се препоръчва поне в първите 6 месеца след раждането, а след това тя трябва да бъде избирана внимателно и, разбира се, в съответствие с нуждите на нашето бебе.

    Ето така можете да започнете закаляването на своето бебе или малко дете. Естествено, всеки родител избира средствата за закаляване според своите желания и разбирания, както и според нуждите и особеностите на детето си. И както винаги, и при закаляването е важно бебето или детето да не бъде насилвано за нищо - всяка процедура трябва да бъде повод за добро прекарване и много настроение с вашия малчуган.